Jégpálya és minigolf a TV-toronynál

Pécs ikonikus tornya megszépül

A közgyűlés csütörtökön dönthet a TV-torony és környéke fejlesztését célzó turisztikai pályázat benyújtásáról. A félmilliárdos projekt során – siker esetén – teljesen megújítanák a Misina étterem, amelyből látogatóközpontot hoznának létre, térfigyelő kamerákat telepítenének, s egyebek mellett a torony kilátószintjét is fejlesztenék.

hirdetés

Régi adósságot törlesztheti a városlakók felé a pécsi önkormányzat, ha a város egyik jelképét, a TV-tornyot és környékét sikerülne fejlesztési forrásokból fejleszteni. A misinatetői terület ugyan jelenleg is nagy vendégforgalmat bonyolít (évente 60-80 ezer látogató keresi fel), ám sem városképileg, sem turisztikailag nem fest jó képet Pécsről, hiszen az egykori Misina étterem üresen és leromlott állapotban áll, a parkoló közbiztonsági szempontból a város egyik legkritikusabb pontjának számít, a környezet rendezetlen és elhanyagolt.

tv-torony - etterem
Megszépülne az egykori étterem és környéke is

Négy éve az önkormányzat már nyújtott be pályázatot a terület ökoturisztikai fejlesztésére, de a tervezett beruházás elmaradt, mert nem sikerült rá forrást szerezni. A mostani projekt során látogatóközpontot és egy híradástechnikai kiállítást hoznának létre az egykori Misina étteremben, amelynek tetején télen jégpálya, nyáron teraszétterem és minigolfpálya működne. Az épület előtt játszóteret alakítanának ki, az egész területet térfigyelő kamerák pásztáznák, de a toronyban lévő kilátószintet is fejlesztenék amellett, hogy a legnagyobb látványosságként magát a tornyot korszerű, programozható LED-világítással borítanák fénybe.

tv-torony - jatszoter
Felnőttek és gyerekek is élveznék

Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője szívügyének tekinti a tv-torony és környezetének sorsát. Mint mondta, bár maga a torony nem városi tulajdonban van, az építmény gazdáival is felvették már a kapcsolatot, hogy a létesítmény felújítása fejlesztési forrásokból mielőbb megvalósulhasson.

Hozzátette: a torony környezete a városé és a kivilágításról is gondoskodhat Pécs egy új pályázattal, amennyiben azon sikerül nyerni.

tv-torony - vilagitas2
Trikolórban pompázna a torony.

– A tv-torony Pécs világítótornya, iránytűje, hiszen ez az a pécsi építmény, amely a legmesszebbről látszik. Akárcsak mint például az Eiffel-torony Párizsban, a tv-torony az egyik leggyakrabban látogatott épület a városban. Nem engedhetjük, meg, hogy környezete ne legyen méltó az attrakció súlyához, ezért kértem polgármester urat, hogy találjunk forrást fejlesztésére, a torony kivilágítására. Abban bízom, hogy a saját fejlesztéseink után magát az épületet is meg tudja újítani, fejleszteni tudja a tulajdonos, az Antenna Hungária – jelentette ki Csizi Péter kérdésünkre.

A félmilliárd forintos, fejlesztési forrásokat felhasználó beruházás során az engedélyezést és a kiviteli közbeszerzést követően a munkálatok az elképzelések szerint idén ősszel indulhatnak meg, és 2017 tavaszán már egy teljesen megújult torony és szolgáltatóközpont várhatja a turistákat Pécs felett.

Mindezekhez azonban az kell, hogy sikerrel szerepeljen a pályázat. Az eredményhirdetésre a következő hónapokban lehet számítani.