Jenei Zoltán a PTE kancellárja

Eredményesnek bizonyult a Pécsi Tudományegyetem – és hét másik felsőoktatási intézmény – kancellári posztjára második alkalommal kiírt pályázat. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának döntése értelmében a PTE új gazdasági  felsővezetői posztját december 30-tól Jenei Zoltán tölti be.

hirdetés

A PTE-n november 7-én írták ki a kancellári poszt betöltésére irányuló újabb, második pályázatot, amelyre információink szerint tizenkilencen jelentkeztek. Közülük választott – egy bizottság javaslata alapján – az EMMI vezetője,  Balog Zoltán, akinek javaslatára Orbán Viktor miniszterelnök Jenei Zoltán közgazdászt, egykori rendészeti államtitkárt nevezte ki. (A PTE egyelőre nem kívánta kommentálni a hírt.)

Bár korábban esélyesként tartották számon Lengvárszky Attilát, a PTE oktatási igazgatóját, ám őt nemrég újból megerősítették pozíciójában, így nem indult a megismételt kiíráson – ahogyan Ruzsa Csaba sem, aki a gazdasági főigazgató helyetteseként pályázott az első körben, de ő sem szállt versenybe a posztért az újbóli megmérettetésen.

A tárca szerint a kancellári rendszer létrehozásának célja az volt, hogy megszűnjön a felsőoktatásban a “rossz gazdálkodás”, és a magyar adófizetők társadalmi elvárásainak is megfeleljen a magyar felsőoktatás intézményirányítása.

Az állami felsőoktatási intézmények új irányítási rendszerében a rektor az intézmény első számú vezetője, de a kancellár felel az igazgatási, gazdálkodási, jogi, közbeszerzési, műszaki, informatikai működtetésért is.