Good business a nyári munka

A legtöbb nyári munka, főleg a mezőgazdasági tevékenységek során öt-hatszáz forintos órabérben dolgoznak a pécsi diákok. Ahogy vége a tanévnek, elkezdődik a diákmunkák szezonja. A szemfülesek azonban külföldön keresik a szerencséjüket. Több száz fiatal szórakozik is a pénzkereset mellett.

hirdetés

Ahogy közeledik a nyár, és ezzel együtt a tanév vége, egyre több fiatal keres munkát. A biztonságos álláskeresésben különböző iskolaszövetkezetek állnak rendelkezésükre.

– Lesz többek között címerezés, konzervgyári munka, valamint gyümölcsszedés is – mondta Egerszegi Zoltán, a pécsi Meló-Diák iskolaszövetkezet irodavezetője. – Utóbbi, reményeink szerint, egészen őszig ki fog tartani.

Sok diák érdeklődik munka iránt, emiatt túljelentkezés is van. A fiataloknak nagyjából másfél hónapjuk van arra, hogy minél több pénzt keressenek – úgy, hogy abból félre is tudjanak rakni. Van, aki üzemben vállalna munkát, más inkább hipermarketben dolgozna szívesen. Nagyjából negyven–ötvenezer forintot tudnak így keresni.

Vannak azonban szemfüles diákok, akik különböző külföldi, főként skót és angol fesztiválokon vállaltak munkát. Ők mindössze 28 napot dolgoznak majd, s ezalatt kétszázezer forintot is kereshetnek. Vécéket és zuhanyzókat takarítanak, illetve szemetet szednek. Hozzávetőleg száz magyar, főként pécsi választja ezt a módját a nyári munkának.

– A külföldi munkával kapcsolatban talán az az egyik legmeghatározóbb szempont, hogy szinte csak barátokkal, haverokkal megyünk ki, és igazából megterhelő sem lesz – mesélte Kovács Pál, aki egyike azoknak, akik külföldi fesztiválon dolgoznak majd.

Legyen hazai vagy külföldi a munka, azok a diákok, akik dolgozni szeretnének nyáron, az utolsó utáni pillanatban vannak, ugyanis a tanév végeztével igazi dömping lesz majd a munkaerőpiac ezen részén.