Jó dolguk van Pécsen a mezítlábas ovisoknak

Előhozza az emlékeket is

Tudták, hogy mezítláb sétálni egészséges dolog? Van egy pécsi óvoda, ahol ezért külön ösvényt is építettek a gyerekeknek, hogy szabadon mászkálhassanak pőre tappancsokkal az egészséges életmód jegyében.

hirdetés

Érdekes és formabontó kezdeményezéssel tesz a pécsi gyerekek egészségfejlesztéséért a Keleti Városrészi Óvoda. Ha ugyanis benézünk ebbe az oviba, egy kanyargós, furcsa ösvényt találhatunk az udvaron, amelyen a gyerkőcök boldogan sétálgatnak cipő és zokni nélkül, azaz mezítláb.

Csupasz lábakkal az egészséges gyerekekért!
Csupasz lábakkal az egészséges gyerekekért!

Míg azonban egy oviudvaron mezítláb mászkáló kisgyerekre hajlamosak vagyunk előítéletekkel tekinteni, a Keleti Városrészi Óvodában az ilyesmi ezentúl teljesen normális lesz, sőt, javallott is.

A szülők összefogtak az ösvényért
A szülők összefogtak az ösvényért

De miért is jó ez a speciális, úgynevezett „mezítlábas ösvény”? Deliné Székely Ágnes, a Keleti Városrészi Óvoda tagóvoda-vezetője lapunknak elmondta, hogy a „mezítlábas ösvény” német nyelvterületeken már bevált, nagy hagyományokkal bíró módszer, amelynek egészségjavító hatása van. Hazánkban már több óvoda is épített ilyen ösvényt, de Pécsen a Keleti Városrészi Óvoda az első, ahol belevágtak ebbe a különleges, látványos és gyógyító projektbe.

A gyerekek imádják
A gyerekek imádják

A tagóvoda-vezető kifejtette, hogy az ösvény egyfajta természetgyógyászati-jellegű eszköz, amelyben a gyerekek megszokott életvitele vegyül a természetes környezet harmóniájával, amelynek része– a víz, a növények, a mozgás, az egyensúly. A gyógyhatást mindezek összhangja adja. De természetesen ez ennél összetettebb dolog.

Több talajmintán mászkálhatnak
Több talajmintán mászkálhatnak

Deliné Székely Ágnes hangsúlyozta, a „mezítlábas ösvény” a gyerekek lábára gyakorol különböző érzetű hatásokat, lábukat így sajátos módon ápolja, amelynek köszönhetően teljes szervezetük edződik kívül és belül egyaránt.

Az ösvényen lehet mezítláb földes-fás talajon járni, kavicson, homokban, hideg és meleg vízben sétálni (víz alatti köveken, de csak melegebb időben), farönkökön egyensúlyozni, és nedves fűben járni-kelni.

Az egyensúlyérzéket is erősíti
Az egyensúlyérzéket is erősíti

A séta során a talpat folyamatosan éri a levegő, így a vérkeringés élénkebbé válik, ami felfrissíti a szervezetet. A „mezítlábas ösvény” azonban nem csupán a keringést serkenti. A különböző talajokon járás javítja az egyensúlyérzetet, segít az izmok nyújtásában és erősítésükben, és többek között oldja az izmok feszültségét is.

Előhozza az emlékeket is
Előhozza az emlékeket is

Felüdülés ez a gyerekeknek, amely azon túl, hogy a testüket és szervezetüket ápolja, az érzékelésükre is nagy hatással van. Ahogy pedig az apróságok talpa a különböző minőségű felületekkel érintkezik, az a módszer kedvelői szerint az emlékeket és az érzelmeket is a felszínre emeli a tudatalattiból, amely az egészségesebb személyiségfejlődéshez járul hozzá.

Példaértékű intézményi és szülői összefogás eredménye ez a különleges ösvény, amelyet 45 család az óvodavezetéssel karöltve épített meg a gyerekek számára.