Lehet nálunk pénzt csinálni

A Financial Times befektetési kiadványa, az fDi Magazin az európai régiók rangsorában költséghatékonyság szempontjából a hatodik helyre tette a Dél-dunántúli Régiót. A gazdasági szakemberek szerint a hír felkeltheti a befektetők érdeklődését.

hirdetés

A Financial Times csoport befektetési kiadványa, az fDi Magazin nemrégiben hirdette meg a “European Cities and Regions of the Future” című pályázatot, amelynek célja, hogy összegyűjtse és rangsorolja a világ legfontosabb befektetési helyszíneit. Az európai régiók versenyében a Dél-dunántúli Régió költséghatékonyság szempontjából 6. helyezést, míg az 1,5 milliónál kevesebb lakossal rendelkező úgynevezett kis európai régiók rangsorában 5. lett.

Az fDi Magazin világszerte mintegy 45 ezer külföldi terjeszkedésben érdekelt befektető, illetve befektetési tanácsadó számára nyújt információkat befektetési lehetőségekről, helyszínekről és azok kockázatairól.

– A hír hatása feltétlen pozitív, hiszen a Financial Times talán a legtekintélyesebb gazdasági lap a világon, s minden kiadványa, így az fDi értékelését is komolyan kell venni – mondja a hír kapcsán dr. Madár Péter pécsi közgazdász.

Szerinte a befektetők is olvassák a magazint eligazodásképpen, ez pedig segíthet, hogy több beruházás érkezzen hozzánk.

– Ugyan a befektetők nem feltétlenül újságcikkek alapján hoznak döntéseket a telephelyek kiválasztásáról, de abban segít a publikált rangsor, hogy a régió legalább felkerült a gazdasági világtérképre – vélekedik Madár.

[note]Miről is van szó?

A költséghatékonysági tényező alapvetően az olcsó munkaerő rendelkezésre állása miatt teszi a szerb, a bolgár, az ukrán és a makedón régiók közt régiónkat versenyképessé – magyarázza Madár. A rendelkezésre álló infrastruktúra és a képzett munkaerő nélkül persze az alacsony bérek önmagukban kevésnek bizonyulnának, így ilyen tekintetben is büszkék lehetünk az eredményre.[/note]

MEGOSZTÁS
Előző cikkPop és tarisznya
Következő cikkAz áldott bodza
  • Kollár László

    Miközben a keleti országokban a miniszterelnök is az olcsó munkaerővel csábítgatja a vonakodó befektetőket…

  • Szőcs

    Igen, ezért kell a Paks2 hogy az olcsó infrastrukturával, energiával és ne az “éhbérrel” vonzzuk a befektetőket.

  • Kollár László

    Azon túl, hogy ez még semmi konkrétumot nem jelent, azt mindenképpen jelenti a szememben, hogy ha realizálódik valami is, tovább lehet majd dolgozni nagyjából éhbérért. Mert a “versenyképességünk” a régióban pontosan azt jelenti, hogy a szerb, a bolgár, az ukrán és a makedón munkavállalók bérszintjét közelítjük meg. Siralmas!