A jó szakik után csak úgy kapkodnának a pécsi vállalatok

Köztudott, hogy Magyarországon és persze Pécsett is évek óta szakemberhiány van. Milyen tanulmányokba érdemes tehát időt fektetni, ha garantáltan munkához, megbízásokhoz szeretnénk jutni? 

A szakképzési rendszerben léteznek speciális rész-szakképesítést biztosító szakiskolák, valamint ötéves szakközépiskolák, ahol az első év második félévében letett szintvizsgát követően a tanulók külső gyakorlati képzőhelyeken szereznek gyakorlatot. A harmadik verzió a szakgimnázium, ahol az első 4 évben párhuzamosan tanítják a szakmai és a közismereti tantárgyakat, majd az érettségi és egy mellék-szakképesítés birtokában az ötödik évben juthatnak el a tanulók a technikusi szintű szakképzettség megszerzéséig.

hirdetés

A szakképesítéssel rendelkező, jó szakemberekről elmondható, hogy Baranya megyében szinte biztosan el tudnak helyezkedni.

Nagyon nagy hiány van végzett, jól képzett szakemberekből Baranya megyében, a munkaerő-piaci szereplők folyamatosan keresnek minket emiatt. A megyében nekünk van a legszélesebb körű pályaorientációs kínálatunk és folyamatosan felügyeljük, ellenőrizzük és támogatjuk a gyakorlati képzőhelyeket – mondta Piacsek László, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) Humánerőforrás-Fejlesztési Osztályának vezetője. A kamaránál nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a gazdasági szereplők általuk megfelelő mennyiségű és minőségű szakemberre leljenek.

A PBKIK több száz partnere folyamatosan keresi a jól képzett szakmunkásokat Piacsek László szerint

Az iparkamara célja nem csak az, hogy a szakemberhiányt megszüntesse, feladata ellenőrizni a szakmát tanulók megfelelő szintű képzési folyamatát, továbbképezni, képezni a gyakorlati oktatói gárdát is. Sőt, nem csak az általános- és középiskolás korosztállyal foglalkoznak, hanem a felsőoktatásból valamilyen okból végzettségük megszerzése előtt kikerülőket is megpróbálják a szakképzés megkezdésére buzdítani.

– Az egyik nagyon fontos célcsoportunk a pedagógusok, akiknek ismerniük kell a folyamatosan változó iskolarendszert és tudniuk kell, hogy a gyerekeknek milyen lehetőségeik vannak a későbbiekben. A szülők szemléletformálása és informálása szintén nagy feladat a számunkra, az ő figyelmüket is rendszeresen felhívjuk a hiányterületekre és elmondjuk az iskolákban és a különböző tájékoztatókon, rendezvényeken, hogy milyen jó elhelyezkedési lehetőségekkel kecsegtető szakmákat tanulhatnak gyermekeik. A diákoknál pedig az önismeret nagyon fontos kérdés, a jó pályaválasztási döntéshez ugyanis tudni kell, miben tehetségesek, mi érdekli őket, milyen kompetenciáik vannak – sorolta Piacsek László.

Már most is előfordul, hogy baranyai vállalkozásoknak nagyszabású megrendeléseket kell visszamondaniuk az alacsony szakemberlétszám miatt. Hosszú távon ez automatizáláshoz, vagy akár a gazdasági helyzet romlásához vezethet, így fontos megállítani a folyamatot még az előtt, hogy ez bekövetkezhetne. Ennek megelőzésére a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, a klasztereivel a Baranya Megyei Kormányhivatallal, a Pécsi Tudományegyetemmel, a szakképző iskolákkal és piaci szereplőkkel karöltve tesz lépéseket a szakképzés népszerűsítésére; például üzem- és tanműhely-látogatások, szakmai és nyílt napok, pályaorientációs rendezvények szervezésével, valamint továbbképzések szervezésével.

Több ezer jó szakembert tudnának akár azonnal elhelyezni a megyében a PBKIK adatai alapján 

Tipikus hiányszakma Piacsek László szerint például a villanyszerelő. Nagyon kevesen vesznek részt képzésen, és akik elvégzik, azok sem dolgoznak a szakmában valamilyen okból kifolyólag. Annak ellenére, hogy lenne munka és jó kereseti lehetőségek is társulnak hozzá. Olyannyira kevesen vannak a villanyszerelők, hogy a 2019/2020-as tanévre vonatkozó hiány-szakképesítéseket felsoroló, ezekre ösztöndíjat javasló listában a PBKIK munkatársai első helyre sorolták ezt a szakmát. A teljes listát IDE kattintva érhetjük el. 

Baranyában néhány nagyvállalat és rengeteg kisebb családi vállalkozás van, akik szinte mindig keresnek jó szakembereket, tárt karokkal várják a dolgozókat szinte bármilyen korosztályból. Gépipari, építőipari, mérnöki, elektronikai, faipari, mechatronikai- és szerelőmunkákkal például folyamatosan keresnek minket és munkaerő-közvetítéssel megbízott partnerünket – tette hozzá.

Hirdetés