A kétkezi munka senkinek nem kell

Egyre többen dolgoznak

Pécsen és a megyében az irodai, ügyviteli, számviteli, kereskedelmi, építőipari, fém- és villamosipari végzettségűeket keresik a munkáltatók, azonban az igazán jó szakemberek külföldön is megtalálják a számításukat.

hirdetés

A munkaügyi szakemberek szerint diplomásként könnyebb elhelyezkedni a munkaerőpiacon, ugyanis a munkáltatók is szívesebben veszik fel az oklevéllel rendelkezőket. Felülről lefelé nyomódik a munkaerőpiac, aminek az az oka, hogy sok esetben a magasabb végzettségűek nem tudnak a szakmájukban elhelyezkedni, így szakképzettséget nem igénylő területen kénytelen dolgozni.

Pécsen és a megyében sok lehetőség van szerencsére, jelenleg kilencven munkakörre van hirdetés, ami jóval több állásajánlatot foglal magába. Az irodai és adminisztratív munka még mindig a népszerűségi lista élén jár, hiszen ez a terület nem igényel különösebb végzettséget.

– Minden munkavállaló kényelmes és jó körülmények között szeretne dolgozni, ezért is keresett ez a terület – mondta Janovics László, a munkaügyi központ igazgatója. – A kétkezi fizikai munka viszont alacsony presztízzsel jár, emellett a legtöbb esetben nem is fizetik meg a dolgozókat.

A szakmunkás végzettségűek esetében fontos szempont, hogy milyen bizonyítvánnyal rendelkeznek, illetve mennyire jó szakemberek, ugyanis nagy minőségbeli különbségek vannak. Viszont, aki igazán jó szakember az külföldön is keresett, tette hozzá Janovics.

Az alacsony iskolai végzettséggel rendelkezők számára folyamatosan vannak támogatási lehetőségek, uniós programok, hiszek ők kiemelt célcsoportnak számítanak. Döntő többségben közfoglalkoztatottként tudnak elhelyezkedni, hiszen a versenyszférában ők nem keresettek.

Hiába a számos álláslehetőség a városban és a megyében, mégis sokan panaszkodnak, hogy nem találnak munkát. Talán nem is akarnak igazán dolgozni? Vagy nem megfelelő számukra a kínálat? Bár a megélhetés miatt mindenkinek szüksége van a munkára, kifogást sokan találnak, hogy miért nem dolgoznak.

– Senkinek sem kell indoklást adnia arról, hogy miért nem fogad el egy bizonyos munkát, ezerféle oka lehet, ez nagyon sokrétű dolog – magyarázta Janovics. – Számtalan kifogást tudnak felsorakoztatni az álláskeresők (nehéz munkakörülmények, alacsony bér, rugalmatlan munkaidő, állandó túlóra, magas követelmények, állandósuló stressz stb.), azonban, ha nem fogadnak el egy kiközvetített állást, előfordulhat, hogy nem kapnak álláskeresési járadékot.