Több a fizu, ha van gyerek

Gyermeket vállalni nagy felelősség és még nagyobb költség, ugyanakkor a magyar családi adókedvezmény és a különböző juttatások révén bizonyos esetekben egész szép nettó jövedelem maradhat a családok zsebében. Végeztünk néhány konkrét számítást és arra jutottunk, hogy ha valaki okosan gazdálkodik, akkor a gyermekvállalás még jó biznisz is lehet számára.

hirdetés

A családi adókedvezmények

A családi adókedvezményt 2011 óta már egy gyermek után is igénybe lehet venni és adóalap-kedvezményként lehet érvényesíteni bármekkora jövedelem esetén. A 2014. január elsején bevezetett, családi adózással összefüggő járulékkedvezmény a személyi jövedelemadó mellett már a járulékokból is levonható. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a házastársak összesített személyi jövedelemadóján kívül a 10%-os nyugdíj- és a 7%-os egészségbiztosítási járulékból is levonható az összeg. Ez főleg akkor lehet érdekes, ha valakinek kevesebb a bruttó jövedelme, mint amennyi a kedvezmény mértéke. Egy és két eltartott esetén gyermekenként és havonta 62500 forinttal (nettó 10 ezer Ft), három gyermek esetén gyermekenként 206250 forinttal (nettó 33 ezer Ft) csökkenthető a “bruttósított” összevont adóalap, adóelőleg.

Juttatások

Az alábbiakban olyan családok esetén végeztünk el kalkulációt, akik már nem kapnak gyest, gyedet (amelyek jelenlegi összegéről és feltételeiről itt olvashatnak), csak a családi pótlék jár nekik (ez utóbbi összege is eltérő az egyes esetekben, többek között itt lehet utánanézni a pontos számoknak).

gyerek pénz2

Konkrét példák

Megnéztük, hogyan néz ki ez a rendszer a gyakorlatban, vagyis mennyi pénzből gazdálkodhatnak az általunk elképzelt családok. Aki kíváncsi, hogy a tervezett családja esetén mennyit tud a tejbe aprítani, az itt kiszámolhatja.

Példáinkban minden esetben két fenntartóból indultunk ki, három különböző jövedelem kategóriában. A garantált bérminimum összege 2014. január 1-jétől 118000 forint, így első két példánkban olyan családok jövedelmét számoltuk ki, ahol mindkét szülő minimálbért keres és kettő, illetve három gyermekük van (a könnyebb számolás kedvéért valamelyest felkerekítettük a fiktív páros összjövedelmét). A további esetekben valamivel jómódúbb családokból indultunk ki, akiknek 400 ezer forint a havi bruttó jövedelmük és 2, illetve 3 gyermekük van. Végül egy kifejezetten jó családi kasszát néztünk meg, ahol a szülők összjövedelme bruttó 700 ezer forint és 2 vagy 3 gyermeket nevelnek.

[table url=”https://www.pecsma.hu/wp-content/uploads/2014/03/csaladi_ado_teljes_1.csv”]

Table Table
Table Table
[/table]

Összegzés

Tehát ha valakinek egy gyermeke van, akkor az adóalap és a családi pótlék révén havonta 23200 forinttal kap többet, ha kettő, akkor 46600, három gyerek esetén pedig már 114 ezer forinttal nőhet meg a nettó jövedelme. Sőt, az általunk hozott 700 ezres példa esetén, ha három gyermek van a családban összesen 99 ezer forint nettó többlettel számolhatnak a családosok a gyermektelen párokhoz képest. Ha valaki jól gazdálkodik, akkor lényegében még kereshet is a gyermekén. Természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a költségek is egyenes arányban nőnek az éhes szájak számával. (A kiadásokra vonatkozóan nem végeztünk számításokat, ugyanis ezek családonként jelentősen eltérhetnek egymástól.)

 • Nagycsaládos

  Azok járnak jól akiknek magas a keresetük. De a mai világban melyik munkáltató fizet ennyit. Vannak munkáltatók akik papír szerint megadják a bérminimumot,közbe meg csak 50-60 ezreket fizetnek kézbe havonta túlórával együtt és a családi adókedvezménnyel együtt. Csalnak össze-vissza. Mert ugye nem kötelező számlára fizetniük és ezért annyit adnak amennyit gondolnak. A papírokon meg mindig minden rendben van az ellenőrzéseken. könnyen kihasználják a dolgozókat,mert nagyon kevés a munkahely. A másik meg a teljesítménybérezés problémája.Sok gyárban ahol teljesítménybérezés van már több 10 éve csak 20-30 ezer forintot keresnek a dolgozók,mert olyan alacsony a teljesítmény számolása hogy nem lehet még túlórákkal együtt se többet keresni.

 • Maca maci!

  Közalkalmazott minimálbért kap nem tudja igénybe venni a családi adókedvezményt. Mert a bértáblázat nem igazodik a meglévő bérekhez. Az indok, hogy meg legyen a minimálbér összege kiegészítést kap. Ezért neki nem jár az adókedvezmény!
  Már megint azok járnak jól akiknek magas a fizetése.
  Hát így jártunk erről is lemaradtunk!!!!

 • Elég

  Sajnos, akinek alacsony a jövedelme ezeket a kedvezményeket fel is éli, nem tud tartalékolni.
  A magas jövedelemmel rendelkezőknek lényegében nincs rá szükségük.
  Egyébként én nem “picsogok”. Már túl vagyok ezen, kedvezmények nélkül is átvészeltem ezeket az időket, igaz, a végén már nehezen.
  Csak szóltam, hogy mire lehet számítani.

 • kedves barracuda

  Irónia mint olyan megvan?

 • barracuda

  Ez a kedvencem az egészből:
  “Ha valaki jól gazdálkodik, akkor lényegében még kereshet is a gyermekén.”

  Igen, vannak ilyenek, akiknek ez a céljuk. Felháborító, hogy egy “újságíró” ezt a mondatot le meri egyáltalán írni!

 • Géza

  Ott a kalkulátor, mindenki kiszámolhatja magának. Ha valaki egyedül neveli a gyerekét, ha jól tudom, több a családi pótlék, meg van tartásdíj és hasonlók is.

 • Anya+ nagymama

  A sok ok és jelző mellől hiányzik. “ÖRÖM, BOLDOGSÁG” a Gyermek !

 • Irén

  Egyedül álló szülő, már nem is számít.

 • kedves Elég!

  még szerencse, hogy azt a pénzt, amit szja-nak, vagy járuléknak fizetnél, félreteheted a gyerekeid taníttatására….van rá min. 18 éved…tudod miből elég? a picsogásból

 • Elég

  Igazán jó akkor lesz a dolog, ha pl. mindhárom gyermek egyetemista lesz, mert ebben az esetben nem jár semmi. A kiadás viszont az egekbe szökik, még akkor is, ha tanulás mellett dolgoznak is a gyerekek.

 • Pécsi

  Én csak azon gondolkodok el, mi van akkor ha ezeknek a családoknak majd nem számitanak bele a nyugdijas idöbe ezek az évek ugyanis nem fizet nyugdijjárulékot.Amugy nagyon sokat segit föleg a jol keresöknek

 • hmm

  és az elvált szülők esetén? mit lehet érvényesíteni…és a gyermek hány éves koráig?

 • Re: zizi

  kb 120 ezer nettó jár havonta, 2 gyerek esetén! 3 gyereknél 148 ezer nettó havonta.

 • 23/F

  megannyi ilyen estről tudok, hogy nem gondolkodtak, de becsúszott… akkor…mivan?! vagy kikaparod, vagy megpróbálsz abból a pénzből megélni.

 • szerintem

  150 ezres bruttó összjövedelemmel ne gondolkodjon gyerekvállaláson senki

 • 23/F

  azért illett volna megcsinálni egy 150ezres bruttó összbérrel mennyi jutna.

 • zizi

  én minden fillért a gyerekre költök és ez semmi igaz nekem 1 van !!