Jó üzlet a pécsiek hiszékenysége

Létezik a pénzszerzésnek egy igazán furmányos módja. Nem kell hozzá más, mint egy adag képzelőerő, egy csipetnyi jártasság az igazolványok világában és némi arcátlanság. Ipar ez is. Csakhogy nem törvényes és mérhetetlenül tisztességtelen.

hirdetés

Képzeljük el, hogy túl vagyunk a szombati ebéden. Épp készülnénk kihasználni a panellakás adta kényelem lehetőségeit és kikapcsolnánk pár órára. A modern, káeurópai idillt a csengő töri meg. De nem a kaputelefon hangja, hanem az ajtóé. A sziesztánk megrontója egy idegen, aki nagyon kedvesen és meggyőzően egy alapítvány munkatársának adja ki magát. Támogatást gyűjt, mert hát „jön a hideg, elesettek és a hontalan kishörcsögök”. Azt, hogy ő kicsoda, még egy hivatalos(nak tűnő) igazolvánnyal is bizonyítani tudja.

Ha nem az ismeretlen ötletességét szeretnénk díjazni, hanem valóban a rászoruló embereknek, kitaszított állatoknak szeretnénk segíteni, ezen a ponton nem árt az óvatosság.

Az igazolvány ugyanis az esetek többségében egyszerű hamisítvány, pontosabban tákolmány, az adott alapítvány pedig valószínűleg nem is létezik, ahogy ez több pécsi esetben is kiderült.

A város társasházainak nagy részét kezelő Jókai Lakásszövetkezetnél is többen jelezték a csalók felbukkanását. Előfordul, hogy már telefonon felhívják egy-egy lakás tulajdonosát. Ez egy jól kidolgozott módszer az elnök szerint.

– Úgy sejtjük, a kiszemelt ház kapucsengője mellett feltüntetett neveket összegyűjtik és kikeresik azokat a telefonkönyvből. Ha a vonal másik végén elég sok idős emberrel találkoznak, hiszen ők hiszékenyebbek és adakozóbbak is, akkor az az épület lesz a célpont – meséli a tapasztalatokat Nagy Emil. Két hónapja vették észre az egyik Nagy Lajos király úti ház kapucsengőjénél, hogy megjelölték az idősek és egyedülállók otthonait.

Bár a lakásszövetkezetnél ez köztudott, a rendőrség nem tud ilyen esetekről. A Pécsi Rendőrkapitányság tájékoztatása szerint az alapítványok ugyan jogosultak fényképes megbízó levél – amin szerepelnie kell az alapítvány azonosítóinak – kiadására az önkénteseiknek, vagy munkatársaiknak, aki azonban hamis igazolvánnyal szerez pénzt, a csalás bűntettét valósítja meg.

[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=ZczjdoqtXG4″ width=”750″]

– Komoly alapítvány nem él ezzel a módszerrel és nincs tudomásom arról, hogy bármelyik pécsi szervezet kiküldené az önkénteseit ilyen „munkára” – mondja Hajdu Krisztián, a Támasz Alapítvány szakmai vezetője.

Természetesen Hajdu is hallott olyan esetről, amikor rájuk hivatkozva kértek pénzt a pécsi utcákon. Ezeket az embereket próbálják felkeresni és figyelmeztetni arra, hogy bűncselekményt követnek el.

A támogatásoknak számos más módja van: anyagi felajánlásokat a szervezetek bankszámlaszámára várják, ami elérhető a honlapjukon, vagy akár telefonon felvilágosítást tudnak erről adni, de sokszor a tárgyi felajánlások is legalább olyan hasznosak, mint ha pénzt kapnak.

  • Vajon “trükk”-e ?…

    Bár családi házas részen lakom, igyekszem az általam ismert – egyedül élő – idősebb emberekkel “beszélgetni”- ill. rájuk / házukra is figyelni,- stb. Épp’ kb. 2 -3 napos történet, amikor a 70 év feletti néni említette, hozzá becsengettek, és érdeklődtek : lakik-e az utcában “siketnéma” (?) vagy beszédhibás ember, mert ők ajánlanának segítséget neki(k).
    A ” dolog érdekessége” : bár én is alig mozdulok ki otthonról… hozzám “ilyenek” nem csengettek be… (holott pl. kutyánk sincs) – ) az említett néninek van) – stb.
    De kb. így jártam a tv.antennát “ajánlókkal” és az ereszcsatorna és redőny “szerelőkkel” is… kik már eleve nem voltak “bizalomkeltők”… de az egy más történet.

  • Egyszerű

    én csak a postásnak nyitom ki az ajtót, ha egyedül vagyok otthon. A lakás az magánterület, nem engedek be senkit, csak barátokat, rokonokat, lehet ilyen-olyan igazolványa, hozhat ilyen-olyan terméket, lehet az akár a legmagasabb beosztásban is. Egyébként pedig a mai világban – gondolhatod, hogy nem mai nő vagyok ha így írom – felháborítónak tartom azt, ha kioktató hangon beszélnek velem hivatalos helyen, úgy, mintha nem ő lenne a közszolga, aki segíteni szándékozik, hanem felettem állónak érezteti, képzeli magát, vagy úgy van kioktatva, hogy ilyen stílusban beszéljen , olyan adatokra kíváncsiak, amihez szerintem semmi közük. A tisztelet megadása helyett okoskodás, tudálékoskodás, megalázást kapunk sokan. a tudásszintjük ezzel szemben átlátszóan alacsony, nem csak a segítőkészség, hanem sokszor az alapvető tudással nem rendelkeznek ahhoz, hogy munkájukat el tudják végezni egyes dolgozni tudók, akik mivel még van munkahelyük – igaz sok esetben nem a tudásuk miatt – ítélőképességük is sekélyes.