A rendőrség cáfolja az Együtt-PM állításait

Az Együtt meglehet, hogy simán gyűjthetett volna, hiszen nem tagadta meg senki az angedélyt, egyszerűen nem volt egyik szervezetnek sem hatásköre ilyesmi kiadására

Magyarországnak adórendszerváltásra van szüksége, ezért az egykulcsos adó eltörléséért kezdett aláírásgyűjtést a Bajnai Gordon fémjelezte Együtt-PM országszerte. Pécsen elmondásuk szerint a rendőrség és a közterület fenntartója a Biokom Kft. nem adott nekik engedélyt erre, de azt azért elmondták, miért nem jó az egykulcsos személyi jövedelemadó (szja).

hirdetés

Szigetvári Viktor, az Együtt-PM Szövetség társelnöke és Berkecz Balázs, országgyűlési képviselőjelölt az egykulcsos adó eltörléséért folytatott aláírásgyűjtésen tartott volna sajtótájékoztatót csütörtökön délután Pécsen. Végül csak az utóbbi valósult meg, ugyanis Szigetvári elmondása szerint sem a rendőrség, sem a pécsi közterületeket kezelő Biokom Kft. nem adott nekik erre engedélyt.

együtt 2014-1

A párt képviselői szerint ők teljesen szabályosan jártak el, mégsem kaptak zöld utat az aláírásgyűjtésre. Lapunk megkérdezte a városüzemeltetési társaságot és a rendőrséget is, de csak későbbre ígértek tájékoztatást.

Szigetváriék mindenesetre elmondták, hogy szerintük az emberek nyolcvan százaléka rosszabbul jár az egykulcsos szja-val, mint a korábbi, 2010 előtti adórendszerrel; kis részüknek kedvez csak a mostani szisztéma. Közben a szervezet tagjai táblákon mutatták, hogy baranyai fideszes képviselők mennyi pénzzel visznek haza többet, mint a több kulcsos adórendszerben. A táblákon 180 és 220 ezer forint közötti összeg szerepelt; ezzel arra utaltak, hogy a politikusok maguknak kedveztek az adótörvények megváltoztatásával.

Az Együtt-PM társelnöke azt mondta, vissza kell térni a sávos adózáshoz, az egykulcsos adó ugyanis szerinte növekedésellenes és káros, s hiba volt megszüntetni az adójóváírás intézményét. Mindezt visszaállítaná a szervezet, ha kormányra kerülne, mondta.

A rendőrség közleményben cáfolt:

“A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság cáfolja, hogy a Pécsi Rendőrkapitányság „lerázta magáról a felelősséget”, illetve „a rendőrség először nem vette tudomásul a rendezvényt”.

A Pécsi Rendőrkapitányság a 2013. november 12-én történt bejelentéssel kapcsolatban hatáskörének hiányát állapította meg, egyben tájékoztatta a bejelentőt arról, hogy a tervezett rendezvény nem tartozik a gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. törvény hatálya alá, ezért közterület-foglalási engedélyt a pécsi Biokom Kft. adhat részükre.

Ebből következően nem arról van szó, hogy a rendőrség nem vette tudomásul a rendezvényt, illetve lerázta magáról a felelősséget, hanem arról, hogy a bejelentés tartalma szerint kizárólag olyan döntést hozhatott, amelyben hatáskörének hiányát állapította meg.”

A Biokom is közleményt adott ki

“A BIOKOM Nonprofit Kft. által alkalmazott mindenfajta közterület-hasznosítással kapcsolatos szabályról a pécsi önkormányzat közterületek használatáról szóló rendelete (Ör.) rendelkezik. Társaságunk kizárólag az Ör. szabályai szerint járhat el, ezen kívül semmiféle külön utasítás, szabályzat nem vonatkozik, és nem vonatkozhat a közterület-használattal kapcsolatos eljárásokra, és ezzel kapcsolatban az önkormányzattól és egyéb helyről sem érkezett semmilyen utasítás.

Az Ör. nem ismeri a politikai jellegű szórólaposztáshoz és aláírásgyűjtéshez kapcsolódó közterület használatot, így hatáskör hiányában nem tudunk a politikai szervezetek részére engedélyt adni. Az Ör. kizárólag térítésmentes, reklámcélú szóróanyag terjesztésére igénybevett közterület használati kategóriát ismeri, melynek díjtétele 1000 Ft/m2/nap.

Habár a politikai célú szórólaposztás, illetve a politikai aláírásgyűjtés is közterületen történik, az eddigi joggyakorlat szerint a gyülekezési jogról szóló törvény és a választási eljárásról szóló törvény rendelkezései vonatkoznak rá.

A helyzet megoldása érdekében társaságunk egyezetéseket kezdeményezett az önkormányzat és a rendőrség között, amelyek folyamatban vannak.

Ennélfogva a jelen helyzetben a BIOKOM Nonprofit Kft.-nek, mint közterület kezelőnek nincsen hatásköre arra, hogy az ilyen típusú ügyekben a közterület használatról rendelkezzen.

A BIOKOM Nonprofit Kft. az ügyben a média részére nem tett nyilatkozatot, a neki tulajdonított kijelentések a valóságnak nem felelnek meg.

BIOKOM Nonprofit Kft.” – írja a városüzemeltetési cég.

 • Melyik szoborra gondolsz ?

  József Attiláéra, Károlyi Mihályéra, amit ti pakoltattok el, fideszbirkák ? Mert amire te gondolsz, az nem a führeretek szobra volt, hanem csak – egy amúgy igényes – hungarocell bábu. Ti meg szar kivágott figurákon raktátok ki Meixnerék meg mások képét a Városháza elé meg lógattátok kötélen Gyurcsányét Mert azt szabad, ugye. Pedig per pillanat még senkit nem ítélt el a bíróság, és nem is biztos, hogy őket fogja elsőként.

 • A hülyeség jobban teljesít

  Ha így haladunk, hamarosan majd a devizakárosultak, a “megvédett” nyudíjúak, a kilakoltatottak, az indoklás nélkül elbocsájtottak, a körbetartozás miatt kisemizettek, a műhibák kárvalottjai, a lakásmaffia és az uzsorások áldozatai, a közműcégek által átvertek, a nagyobb közbiztonságot igénylők, a jobb oktatást követelők, a létminimum alatt élők stb. sem demonstrálhatnak jogaikért, mert hatáskör hiányában nincs, aki közterület használati engedélyt adna nekik. Közben pedig a közpénzből dotált “Békemenet” vígan masírozik az utcákon, mert nekik valahogy mindig sikerül illetékest találniuk…

 • Magyarország , Én igy szeretlek !

  Az ország vezetése sokkal bonyolultabb dolog , mint aláírást gyűjteni az utcán .Ez most nem jött össze , de hír lett belőle és ez sokkal jobb , mint órákat fagyoskodni pár tucat aláírásért .

 • DK

  Szigetvári Viktorka inkább koncentráljon a Gyurcsányra, mert szép lassan kenterbe veri őket. Így megy tovább, be sem jutnak a parlamentbe Bajnaiék.

 • Jogvédő

  A gyülekezés és a szólásszabadság alapvető alkotmányos jogok. Ha jogállamban élünk, akkor ezeket az alapjogokat normál esetben nem lehet korlátozni, mindenkit megilletnek. Az, hogy a jelenlegi rezsim ebben az ügyben is szelektíven kezeli a jogokat – a kormány szimpatizánsai gyűlekezhetnek és gyűjthetenek aláírásokat, az ellenzék nem – azt jelenti, hogy a jogállamiságot súlyos károk érik 2010 óta. És attól félek, ez még nem a vége a rombolásnak…

 • Adószakértő.

  Az adó megállapítása és kivetése sosem az utcán dőlt el a múltban sem és most sem.Ezeknek a megmozdulásoknak csupán az a lényege,hogy odafigyeljenek rájuk,nevetséges amit művelnek.

 • Halihó

  Először azt kéne tisztázni a szoborgyalázóknak, hogy az ellenzéki oldalon ki-kivel van és ki ki ellen harcol. Aztán esetleg lehetne támadni a kormányt.

  Hogy akar valaki úgy vezetni egy országot, ha a saját szövetségeseivel sem tud megegyezni?