Jobbak az országos átlagnál a pécsi számok

Elkészült a Pécsi Rendőrkapitányság 2013-as beszámolója. A zsaruk szerint csökkent a bűncselekmények száma, de az emberek szubjektív biztonságérzetén azért javítanának.

hirdetés

Páva Zsolt, Pécs polgármestere néhány hete kérte a rendőrséget arra, hogy az általában tavasszal szokásos beszámolót már február elejére készítse el. Az elmúlt hónapokban ugyanis több kritika is érte a rendőrséget, s miközben a jó statisztikákra hivatkozott a hatóság, a szubjektív biztonságérzet már nem volt ennyire rózsás.

A Korontos Zoltán ezredes, pécsi rendőrkapitány által készített beszámolóban az áll, hogy sikerült előrelépni, csökkentek a bűncselekmények és több a sikeres nyomozás is. A 2013-as adatok szerint Baranyában 16 %-kal (13 975-ről 11 750-re), Pécsett pedig 15,5 %-kal csökkent a regisztrált bűncselekmények száma.

rendőrség foto2
A pécsi bűncselekmények számai

A testi sértésből, súlyos testi sértésből jóval kevesebb van, autólopásból, gépkocsifeltörésből szintúgy, valamint rablásból is kevesebbet regisztráltak. A lopások, lakásbetörések  száma viszont emelkedett, önbíráskodásból és garázdaságból is több van. Tavaly két gyilkosság volt a városban, az elkövetőket 24 óra alatt fogták el a zsaruk. Az adatok azt mutatják, hogy kevesebb áldozata volt tavaly a bűnözőknek, mint 2012-ben. 4575 sértett volt két éve, tavaly azonban 4320. Továbbra is az erősebbik nem tagjai az elsődleges célpontok (60 százalék az arány).

rendőrség felderítés
A  nyomozás eredményessége százalékban

A pécsi kapitány szerint 51,6 %-os volt a felderítési arányuk, ami a  2012-es 36,4 %-nál lényegesen jobb, de az országos átlagot (47,4 %) is meghaladja. A legjobb eredményt a kiskorú veszélyeztetése bűncselekmények eseteiben érték el, majdnem minden ügyet felderítettek. A legrosszabb teljesítményt az autólopások hozták, csak minden tizedik bűncselekményt tudták felgöngyölíteni. Pozitívum, hogy a testi sértésekkel kapcsolatos nyomozások többségét (60-70 százalékát) sikeresen lezárták.

Korontos egyik kiemelt célja az, hogy a szubjektív biztonságérzet és az objektív mutatók közeledjenek egymáshoz.

A rendőrségi beszámolót várhatóan csütörtökön tárgyalja a pécsi közgyűlés.

 • Tomi

  Kedves Tom!

  Ugy látom, hogy nem egy statisztikát látunk…én itt úgy látom, hogy a lakásbetörés 598-ról 555-re, míg a zsarolás 20-ról 10-re csökkent. A számok makacs dolgok.
  Csá

 • Tom

  Tisztelt löwe!
  Valóban igaz az, hogy a kiemelt bűncselekmények megyei hatáskörbe tartoznak, de egy város helyzetét értékelve, illő lenne azokat is leírni, hiszen ebben a városban történik, hiszen ezen város rendőreinek kéne megelőzni, hiszen nem csak az elkövetők elfogása, de a megelőzés is feladat. Az meg egy hülye duma, hogy a kiskorú veszélyeztetése ügyében, majdnem minden ügyet felderítettek. Szégyen, hiszen azt valamelyik hozzátartozó, vagy rokon követi el, nem idegenek, így jó lenne a 100%-os eredmény.
  Valóban igaz az is, hogy egyes bűncselekmények száma csökent, de a csökkenés nem akkora, mint egyes cselekmények növekedése, mint pl. betörés, kifosztás, vagy a zsarolás.
  További szép napot.

 • x

  A löwe megmondta tutit , most már mindenki mehet aludni .:)

 • löwe

  vackor. Tényleg annyi eszed van mint egy vadkörtének. Miért mi kéne pajti, 80 %-os eredményesség? Azt elhinnéd ? Te ugatnál a legjobban, hogy micsoda csalás van. Nem jó nektek semmi.

 • löwe

  papika:-(( Az élet elleni bűncselekmények megyei hatáskörbe tartoznak. Nem a Pécsi Rendőrkapitánysághoz. Okostóni.

 • plöm

  …ha előttem van egy tányér sz@r, és azt mondják közben, hogy az rántott hús körettel…hááát, nem hiszem, hogy megenném 🙂

 • ,0

  Nemi erőszak sem történt ?

 • papi

  Hamis statisztika!Hol szerepelnek az az élet elleni bűncselekmények ?Egyik statisztkában sem látom, az emberölések számát ! Pedig minden évre jutott!

 • pecsman

  Persze a számok! Csak lassan nem lehet kimenni az utcára este!

 • vackor

  Itt a lényeg!

  “A pécsi kapitány szerint 51,6 %-os volt a felderítési arányuk”

  Tehát minden második bűnöző megússza!

 • Lol

  *Jobban kozmetikázottak az országos átlagnál a pécsi számok.

 • Pécsi

  És erre büszkének kellene lenni, akkor, amikor azt igérték, hogy 2 hét alatt rend lesz? Ennek lassan 4 éve már.