Jobbik: kártérítést az áldozat családjának!

Ne legyen kettős mérce a gyilkosságok kártérítési ügyeiben – jelentette ki Németh Zsolt, a Jobbik pécsi országgyűlési képviselője. A párt szerint ugyanis amíg a romagyilkosságokban érintett családok kaptak kártérítést az államtól, addig más gyilkossági ügyekben erre nincs példa. 

hirdetés

A párt helyi szervezete csütörtökön tartott sajtótájékoztatót azt követően, hogy szerdán másodfokú, jogerős döntés született a Bándy Katát tavaly nyáron meggyilkoló Péntek László ügyében.

– Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy negyven évre enyhítették a fegyházbüntetését Pénteknek – mondta Németh Zsolt. – Véleményünk szerint egy ilyen bestiális tett elkövetéséért halálbüntetés jár, ezt a társadalom is így véli.

A szervezet ugyanakkor ezt az ügyet párhuzamba állítja a romagyilkoságokkal, amelyek esetében az állam kártérítést ad az áldozatok családtagjainak. Azért teszik ezt, mert állami alkalmazottak, a titkosszolgálatok is hibáztak, amikor nem jelezték a gyilkos banda fegyverkezését.

A jobbikos képviselő szerint ugyanakkor évente 120-140 gyilkosság történik, amelyekben hasonlóra nem került, nem kerül sor.

– Kettős mérce, most ha romákról van szó, akkor fizetnek, máskor nem. Mindenkit kárpótolni kellene. Bándy Kata ügyében pedig az állam kétszeresen is hibázott, hiszen nem védte meg alkalmazottját, lévén rendőrségi pszichológusként dolgozott, valamint nem érkezett meg időben Péntek László azon papírja, ami alapján börtönbe kellett volna vonulnia már a gyilkosság idejében – fejezte be Németh Zsolt.