Munka, gyerek: Jöhet a gyed extra?

Családban jobb nekik...

Tovább ügyködik a kormány, hogy növelje a gyermekvállalási kedvet. Rogán Antal bejelentése nyomán a kis keresetűek is részesülhetnének az adókedvezményekből. A gyed extra pedig azoknak nyújthat segítséget, akik a szülés után egy évvel visszamennének dolgozni.

hirdetés

A kormány tovább dolgozik család- és népesedéspolitikai akciótervén. Lapunk is megírta: korábban arról egyeztettek, hogy 2014-től úgy alakuljon át a személyi jövedelemadó, hogy a családi adókedvezményt az egészségügyi járulékból és a nyugdíjjárulékból is le lehessen vonni.

Most a Fidesz a kis keresetű családok helyzetén is könnyítene egy újabb adókedvezménnyel, amely jövőre léphetne életbe. Továbbá gondolkoznak a gyed extra bevezetésén is, amely a kismamáknak hozna könnyítést. Elég lenne ugyanis egy évet otthon tölteniük gyermekükkel, a gyed hároméves időtartamára vonatkozó pénzt ugyanúgy megkapnák. Rogán Antal szerint az újítások 60-100 milliárdos tételt jelentenének a költségvetésben:

– A kormánypárt a rezsicsökkentés mellett a gyerekeket nevelő családok többletköltségét adókedvezményen keresztül is szeretné támogatni. Az a cél ugyanis, hogy a kis keresetűek is igénybe vehessék ezeket a kedvezményeket. Ugyanakkor vizsgálják a gyed extra bevezetésének lehetőségét is, amely lehetővé tenné a kismamáknak, hogy akár egy év alatt megkaphassák azt a támogatást, ami három év alatt járna nekik, amennyiben egy év után vissza kívánnak térni a munkahelyükre – nyilatkozta korábban a témában Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője.

A gyes, azaz gyermekgondozási segély egy havi rendszerességgel járó támogatás. Jelenleg alapesetben gyedre a szülő, a nevelőszülő, vagy a gyám a gyermek 3. életévének betöltéséig jogosult. A gyeden lévő szülő munkát a gyermek egy éves kora után, heti 30 órát meg nem haladó időtartamban folytathat. Ezen túl csak otthoni munkavégzés végezhető.

A kormány tovább dolgozik család- és népesedéspolitikai akciótervén

 

Pécsett egyébként évről-évre folyamatosan csökken a születések száma: a KSH adatai szerint 2009-ben még 1392-en látták meg a napvilágot a városban, 2010-ben 1381-en, 2011-ben pedig már csak 1266-an születtek a baranyai megyeszékhelyen.

Ugyanakkor 16702 olyan házaspár, vagy élettársi kapcsolatban élő pár található Pécsett, akik legalább egy gyermeket nevelnek. 9016-an pedig egyedülálló szülőként nevelik legalább egy gyermeküket – derül ki a KSH adatsorából.

– Pécsett jellemző, hogy sok kismamát nem vesz vissza egykori munkaadója, pedig tapasztalataim szerint az anyukák többnyire 3 helyett 2 év után visszatérnek a munkaerőpiacra. Ez azonban kicsit korai mind az anyák, mind gyermekeik számára. De ez alatt a kor alatt még több probléma van a kicsikkel, ami megnehezítheti a szülők munkavégzését, kihat a teljesítményükre – tudtuk meg Szentendrei Judittól, a pécsi kisgyermekes anyákat segítő Kanga Egyesület lapjának szerkesztőjétől.

A Zsebibabafüzet szerkesztője szerint a kismamáknak inkább részmunkaidős, vagy a gyermeknevelés mellett is végezhető munkát kellene választaniuk  – ezeknek a munkaformáknak az elterjedését kellene támogatni, mert mind a kisgyermeknek, mind az édesanyának, mind a munkáltatónak  biztosabb, megnyugtatóbb megoldást jelentene. Azt azonban jó ötletnek tartja, ha az anyukák már rövidebb idő után is igényelhetnék a gyed teljes összegét. Akinek ugyanis biztos állása van és meg tudja oldani a gyermek elhelyezését, annak ez az újítás komoly segítség lehet.

  • Szilvi

    “A gyed, azaz gyermekgondozási segély egy havi rendszerességgel járó támogatás. Jelenleg alapesetben gyedre a szülő, a nevelőszülő, vagy a gyám a gyermek 3. életévének betöltéséig jogosult. A gyeden lévő szülő munkát a gyermek egy éves kora után, heti 30 órát meg nem haladó időtartamban folytathat. Ezen túl csak otthoni munkavégzés végezhető.”

    gyed = gyermekgondozási díj
    gyes = gyermekgondozási segély

    Szóval valami nem stimmel… A leírtak amúgy a gyes-re vonatkoznak, de az nem gyed!