Jön a kert-razzia

Minden mozdíthatót, zöldséget és gyümölcsöt is visznek a Kishegyi dűlőnél lévő kiskertekből. Az idős emberek már ki se mernek menni oda, ahol korábban nagy örömmel termeltek maguknak egy kis betevőt. A rendőrség kiemelten figyel erre a területre, egy bandát már lekapcsoltak.

hirdetés

A 75 éves – biztonsága érdekében nevezzük így – József azért kereste meg lapunkat, mert szerinte az elmúlt időszakban olyannyira elharapództak a betörések és oly mértékben elszemtelenedtek a tolvajok, hogy ma már szinte félnek kimenni földet művelni a Komlói úttól keletre, a 6-os úttól északra található Kishegyi-dűlő kerttulajdonosai.

– Visznek minden mozdíthatót, már ott tartunk, hogy a kapákat, ásókat is dugdosnunk kell a bokrokba, vagy fákra felaggatva – mondta Józsi bácsi. – Én mostanában csak úgy merészkedek ki a saját telkemre, ha előtte a másik utcából meglesem, van-e valaki a kertemben. Mert ha igen, még a végén engem is leüt.

A 75 éves úr szerint gyalázatos, amit a tolvajok művelnek, s bár tudja, hogy az általuk okozott kár nem nagy  összeg, ám neki és a kerttulajdonosoknak ezek mégis hatalmasak, a félelemről nem is beszélve.

kiskert1

A kerteknél járva három olyan tulajdonossal beszéltünk, akiktől nemrégiben elvittek valamit; van, akinél csak a gyümölcsöt szedték le, másnál a fokhagymát húzták ki, de az epret is megdézsmálták már korábban az illetéktelen behatolók. A helyiek azonban azt elismerik, a rendőrségnek nem igazán szólnak, hiszen – mint mondták – ilyen ügyekben hogyan tudnák a tetteseket elkapni utólag?

Ennek ellenére ebben az évben hat esetben indult büntetőeljárás a Pécsi Rendőrkapitányság Gyárvárosi Rendőrőrsén. 2013-ban felderítettek a nyomozók egy több fős társaságot, akik ezen a területen is követtek el betöréseket, velük szemben az eljárást vádemelési javaslattal fejezték be – közölte a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Molnár Katalin.

A szóvivő is megerősítette, sokszor bejelentés már csak akkor érkezik hozzájuk, ha a betörés során okozott kár több tízezer forint, de még így is több esetben a bűncselekmény elkövetése és az észlelés között akár egy hónap is eltelhet, miután ritkán járnak ki az idős emberek. Éppen ezért nyomozás az adott körülmények között rendkívül nehéz.

A rendőrség szerint az ott élők közömbösek, jogsértés észlelése esetén sem szólnak, a lakosság nagy részét passzivitás jellemzi, holott a kellő időben tett bejelentés tettenérést eredményezhet. Ráadásul az elfogást követően a sikeres nyomozáshoz már nem feltétlenül szükséges a sértettek, illetve a tanúk további közreműködése – ami szintén terhes lehetne az idős embereknek.

Molnár Katalin elmondta azt is, hogy a járőrszolgálat és a bűnügyi szolgálat rendszeresen ellenőrzi a területet, és ha gyanús körülményt tapasztalnak, a szükséges intézkedéseket megteszik. Kiemelte, a lakosság részéről több pozitív visszajelzés érkezett a korábbi problémák – tiltott prostitúció, kábítószerezés a Komlói úton és  környékén – kezelésével, valamint a rendőrség közterületi jelenlétével kapcsolatban.