Jöhetnek az új állatok

A napokban megkezdődik a mecseki állatkert bővítése, fejlesztése. A több mint ötven éve működő intézményre mintegy 1,2 milliárd forintot költenek teljes egészében európai uniós forrásból. Az állatkert a modern turisztikai igényeket és az ökológiai, fenntarthatósági szempontokat szem előtt tartó fejlesztéssel eléri a hasonló nyugat-európai létesítmények színvonalát.

hirdetés

Nagy Csaba alpolgármester az állatkert eddigi legkomolyabb fejlesztéséről egy hétfői sajtótájékoztatón azt mondta, a létesítmény a mostaninál fél hektárral nagyobb, négy hektáros területen várja majd a látogatókat, emellett új funkciókat kap és biztosíthatóvá a válik a hosszú távú, környezetbarát működtetése.

A Mecsekoldalban zajló építkezés keretében az akvárium-terráriumnak és különböző rendezvényeknek otthont adó fogadóépületet emelnek, a Mecsek élővilágát bemutató, oktatási-kutatási célokat egyaránt szolgáló ökoturisztikai parkot, továbbá korszerű kifutókat alakítanak ki, melyekkel egyben megakadályozzák az állati ürülékkel szennyezett esővíz talajba jutását.

Jön a barnamedve is
Jön a barnamedve is

Olyan közkedvelt állatok is jönnek, mint a barnamedve, a leopárd, a puma, a tigris, a fóka, valamint számos madár és tengeri halfaj egyedei. A tervek szerint az intézmény látogatóinak száma a mostani évi mintegy 100 ezerről 150 ezer fölé nő.

Egyébként már minden engedély megvan a beruházáshoz, és folyik a kivitelezéshez szükséges nyílt közbeszerzési eljárás. Hozzátette, az építkezés idejére az állatkert bezár, de az állatok maradnak, őket ideiglenes kifutókban, karámokban helyezik el.