Jókai tér: alaptalan a vendéglősök félelme

Jó néhány Jókai téri vendéglátóst aggodalommal tölt el, hogy a tér felújítása közben miként lehet majd megközelíteni kerthelyiségeiket, teraszaikat. Páva Zsolt polgármester szerint nincs ok az aggodalomra, hiszen szezonon kívül mennek fel a munkások a területre. A munka fókuszában az esztétikum mellett a minőség és a tartósság lesz.

hirdetés

Hamarosan megkezdődik a Jókai tér ramaty állapotban lévő burkolatának cseréje, a munkálatok végeztével szemet gyönyörködtető – és nem mellesleg a gyalogosok számára is biztonságos – köveken lépdelhetünk célunk felé. Ám nem mindenki várja örömmel az új járólapokat, a téren üzemelő éttermek és vendéglátóegységek vezetői közül néhányat aggodalom tölti el, hogy miként tudják majd a munkálatok alatt nyitva tartani a kerthelyiségeiket, azok hogyan lesznek megközelíthetőek.

felül - g
Az Aranycipó és a Vödör Café terasza is veszélybe kerülhet…

Így van ezzel Radzik-Bősz Marcell, a Vödör Café vezetője is, aki szerint még nem kaptak értesítést arról, hogy mikor kezdődnek meg a munkálatok, s azok milyen módon befolyásolják majd az üzletmenetet.

– Semmilyen értesítést nem kaptunk arról, hogy mikor kezdődnek a munkák, milyen ütemezéssel és mikor fejeződnek be. Ráadásul azt sem tudjuk, hogy miként lesz megközelíthető a terasz, és maga az egység. Ez azért is fontos, mert számos előfoglalásunk van különböző rendezvényekre, nem tudjuk, hogy a vendégek miként tudnak majd bejutni hozzánk – fogalmazott.

Szerinte az is kérdéses, hogy a korlátozott üzletvitel miatt hogyan tudják megoldani az alkalmazottaik bérének kifizetését, ráadásul a területhasználatért fizetendő bérleti díjat sem tudják, hogy mikor fizessék vagy ne fizessék a Biokom felé.

blöff2 - g
A Blöff Bisztró is várja a fejleményeket

Szintén nem tud konkrétumokat Mertlik László, a Blöff Bisztró tulajdonosa. Ő több időpontról is hallott a munkálatok várható megkezdését illetően, de szerinte az a lényeg, hogy minél hamarabb befejeződjön a tér felújítása.

– Nem tudni, hogyan oldjuk majd meg az áruszállítást, de szeretnénk minél tovább nyitva tartani, amíg a jó idő engedi – mondta.

Páva Zsolt polgármester szerint a munkálatokat semmiképpen sem szerették volna a nyári csúcsszezonra időzíteni, már csak a kitelepülések miatt sem.

– A kivitelezési közbeszerzési eljárás folyamatban van, így sok idő már nincs hátra az anyagbeszerzéssel együtt 120 millió forintra tehető, EIB-hitelkeretből fedezendő munkák megindulásához. Ezek ősszel indulnak meg, a kitelepülések számára már kevésbé preferált utószezonban. A munkálatok az előzetes tervek alapján három ütemben fognak megvalósulni és a tér keleti nyúlványán, a Jókai közben kezdődnek – mondta a városvezető.

Ami a vendéglátósok panaszait illeti, logikus, hogy a kitelepüléseket a munka jellegéből adódóan az adott térrész felújításának időtartama alatt természetesen szüneteltetni kell, de ez érthető: a vendégek asztala alatt, lába mellett nem lehet köveket cserélni.

– Tekintettel arra, hogy minden egyes vállalkozásnak külön szerződése van a közterületek használatáról, így ezeket a kérdéseket az érintettekkel külön-külön kívánjuk rendezni a közterületek üzemeltetésével foglalkozó BIOKOM-on keresztül. A cél az, hogy senkit se érjen kár, egyúttal bízunk benne, hogy az új tér majd a mostaninál kedvezőbb forgalmat is generál a vendéglátósok számára, mert minden újdonság népszerű – mondta a polgármester.

Hozzátette, hogy a munkálatok során az üzletek megközelíthetősége biztosított lesz, a szakaszos munkavégzés pedig egy-egy térrész lehető legrövidebb ideig tartó igénybevételét eredményezi.

– Mint említettem, a munkálatok jelentős része a kitelepülések számára már kevésbé preferált utószezonban zajlik, így ez kisebb fennakadást fog okozni a közterületet bérlő vállalkozások számára. A munkálatok pontos kezdéséről és időtartamáról az érintett tulajdonosok előzetesen értesítést fognak kapni – hangsúlyozta.

Ami pedig magát az új burkolatot illeti, a téren rózsaszín árnyalatú olasz porfír burkolat lesz. A városvezető szerint a fókuszban a minőség és nem a gyorsaság áll majd.

– Célunk, hogy évtizedekig kifogástalan állapotú, a városképbe illeszkedő anyaggal burkolják be a területet és a Jókai tér Pécs egyik leghangulatosabb, egyben legkiválóbb minőségben kivitelezett közterülete legyen!

Már szükség volt a felújításra
Páva Zsolt már korábban is elmondta, hogy teljesen együttérez azokkal a téren közlekedő, mozgásukban korlátozott emberekkel, magassarkú cipőkben botladozó hölgyekkel, babakocsijukat toló anyukákkal, akik szerint tarthatatlanok az állapotok a Jókai téren. Mint mondta, a Jókai tér problémája sok korábban rendezett mellett az egyik nehéz örökség, amelyet a városvezetés még a szocialista időszakból kapott teherként és amit meg kellett oldaniuk. Már az első években kiderült, hogy a 2001-ben átadott tér burkolata nem megfelelő. – Polgármesterségem kezdetétől, 2009-től folyamatos időszakos javításokkal igyekezett az önkormányzat korrigálni a hibákat, de sajnos magam is tapasztaltam, hogy a javítások minden igyekezetünk ellenére nem vezettek megnyugtató eredményre, magyarán olyan hibás beruházásról van szó, amelyet javítani nem, csak felszámolni lehet, s újat kell építeni helyette. Nem ismétlődhet meg az a szarvashiba, hogy a tartósság kárára váljék a tér esztétikai megjelenése, ezért szakértők bevonásával választottuk ki az új térburkoló anyagot. A vizsgálat során a 2001-ben átalakított tér tervezője és a szobrász közreműködésével meghatározták a tér új, helyi időjárási viszonyoknak ellenállóbb, de hasonló esztétikai értékekkel bíró új burkolatát.