Jól jártak a bányászok

Hatalmas öröm kikerülni a föld alól

A rendkívül nehéz körülmények között évtizedekig dolgozó bányászok juttatásainak nagyobbik hányadát kaphatják vissza a kormányzati törekvéseknek köszönhetően. A baranyai lobbi erősnek bizonyult.

hirdetés

Pécsi országgyűlési képviselők, érdekképviseletek, bányászvárosok vezetői az elmúlt években többször is felszólaltak a bányászok érdekeinek védelmében, s részben sikerült is az elvett jogaikat egy visszaszerezni – ők a minap újabb jó hírt kaphattak.

A legutóbb december elején, Szent Borbála napján Hoppál Péter, fideszes honatya szólalt fel a Parlamentben. A képviselő szerint Komló, Pécs, Kővágószőlős és más települések lakosságai, munkásai máig nem tudták feldolgozni, hogy generációk óta a bányából élő családfők egyik napról a másikra bányásznyugdíjasokká, járadékosokká váltak. Mint mondta, a szerzett jogaikért meg kell harcolni, juttatásaikat rendbe kell tenni.

A bányászok korábbi kedvezményeinek egy részét 2007-ben a Gyurcsány-kormány akarta elvenni: olyan alacsony keresetkorlátot vezettek be a járadékos bányászoknál, amelyet ha átléptek volna, akkor örökre elveszítik a járadékukat. A rendeletet sikerült elhalasztani, hamarosan helyükre kerülnek a bányászok jogai is.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkára szerint a cél az, hogy a szénjáradékra jogosultak köréből ne zárják ki azokat akik valamelyik új ellátásban részesülnek, a nyugdíjkorhatárt nem érték még el.

A kormány terve az is, hogy a rokkantsági rendszer átdolgozása és az elmúlt időszakban megtörtént egészségügyi felülvizsgálatok miatt kedvezőtlenebb járadékkategóriába esettek helyzetén is javítsanak. Valamint növelik a rendszeres járadék mellett megkereshető jövedelem összegét.

A Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesületének ügyvivő elnöke, Molnár Ferenc szerint Pécsett és környékén közel háromezer embert érinthetnek a változások. Mint mondta, amennyiben a változások életbe lépnek, akkor azokkal már a korábbi javadalmaik háromnegyedét visszaszerezték.

[frame]

A mecseki szén- és az uránérc bányászat a 20. század utolsó éveiben megszűnt. Egykor több tízezer bányásznak adott megélhetést a föld kincse. Az utolsó külfejtést Pécsett 2004-ben zárták be, szénbányát ugyan néhány éve nyitottak Nagymányokon, de az jelenleg nem folytat termelés.[/frame]