Jól teljesítenek a szupertraffipaxok

Egy hete dolgoznak már az élesített szupertraffipaxok, a kérdés tehát adott: vajon bevált a rendszer?A rendőrség tapasztalata szerint igen. A traffik hatékonyságát egy videóval is bemutatták, melyből kiderül, hogy egy figyelmetlen pécsi sofőr miért kap majd egy szép nagy csekket.

hirdetés

A hetekig tartó tesztüzem után április 5-én élesítették Pécsett is a szupertraffipaxokat. Egy hét pedig elég volt ahhoz, hogy bemelegedjen a rendszer, melynek sikerességére, hatékonyságára kérdeztünk rá a rendőröknél.

Kozármislenynél figyel ez a kamera
Kozármislenynél figyel ez a kamera

Az Országos Rendőr-főkapitányság részletekben közel sem bővelkedő válaszából kiderült, hogy a nagy fixtraffipax-startot több mint két év munka előzte meg, hiszen összetett, nehezen összehangolható informatikai rendszerről van szó. Megtudtuk, hogy a „közúti intelligens kamerarendszer” beüzemelése után eltelt két órában kevesebb, mint száz közlekedési szabályszegés történt az országban. Mármint azon a 134 útszakaszon, ahol a kamerák figyelnek.

A baranyai szupertraffipaxok környékén – írták – már a tesztidőszak alatt is az volt az általános tapasztalat, hogy az autósok látványosan lelassítottak a mindent látó szemekhez közeledve. A rendszer egy héttel ezelőtti élesítése után pedig folytatódott ez a folyamat – és folytatódik jelenleg is. A sofőrök – legalábbis egyelőre úgy tűnik – figyelik és félik a spéci kütyüket. Persze ez nem mindenkire igaz.

Április közepén ugyanis a rendőrség honlapjukon megosztott egy videót, melyen látható, ahogy az ereje teljében lévő szupertraffipax lecsap két KRESZ-re fittyet hányó pécsi áldozatára.

Nem kanyarodott
Nem kanyarodott

A videó tanúsága szerint az egyik óvatlan autózó egy piros lámpán zúgott keresztül, a másik pedig nem vesztegette az idejét azzal, hogy a kanyarodósávot arra használja a 6-os főúton, amire azt illik, hiszen a sávból egyenesen ment tovább.

Pirosban ment át
Pirosban ment át

A jogsértések feldolgozását a tapasztalatok szerint a rendőrség gyorsan el tudja látni, mivel jól működik a kamerarendszerhez kapcsolódó kommunikáció. A vétkesekről készült fotók egy védett hálózati kapcsolaton keresztül az illetékes rendőrségre továbbítódik, ahol azokat elemzik a szorgos ügyintézők, akik ha megerősítik a szabályszegés valósságát, már postázzák is a csekket a delikvenseknek.

Traffipax3
Jön a Speedmaraton!

Ugyan pécsi gyorshajtót a rendszer még nem szúrt ki, erre viszont ott lesz majd az idén is megrendezett Speedmarathon-nap, melynek során – immáron hagyományosan – egy teljes napon át fogja vadászni a rendőrség a sebesség megszállottjait. A non-stop ellenőrzés pedig gyorsan közeleg, hiszen a rendőrök április 21-én reggel 6 órától április 22-én reggel 6 óráig várják szeretettel a gyorshajtókat a nem fix állású „Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pontokkal”. Azt azonban a rendőrség hangsúlyozta: az ellenőrzés célja a sebességtúllépés veszélyességének tudatosítása, és nem a szankcionálás. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne büntetnének ezen a napon.

A tavalyi Speedmarathonhoz hasonlóan a rendőrök idén is várják a lakossági javaslatokat is arra, hogy hol mérjenek. A pécsiek javaslatait a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a speedmarathon@baranya.police.hu e-mail címre várja április 19-én 8 óráig. A rendőrség meglepetést is tartogat tarsolyában, hiszen a helyszíni ellenőrzésekre a javaslatot tevők közül helyszínenként 10-10 főt meg is hívnak a mérésekre.

Szerkesztőségünk már most leadná javaslatait. A következő pécsi helyeken lenne tehát jó figyelni a száguldozókat: a 400 ágyas klinika előtt, a Megyeri úton, a Rákóczi úton az Árkád előtt.

És mit gondolnak Önök, hol legyenek a traffik?