Jön a tél, bevethetik a gépeket

Az időjósok szerint a következő héten meglegyint minket a tél, éjszakánként már fagypont alá süllyed a hőmérséklet, havazásra, hószállingózásra kell számítani. A Biokom és a Közút is készül a télies időre.

hirdetés

A város útjainak megtisztításáért felelős Biokom Kft. már feltöltötte a szóróanyagkészleteit, így bármikor rendelkezésre áll a síkosság-mentesítéshez szükséges mennyiség. Jelenleg 500 tonna kőzúzalék és 300 tonna útszóró só van a raktárakban.

A belvárosi tereken, közterületeken, különös tekintettel a díszburkolattal ellátott részeken a drágább, ám sokkal környezetkímélőbb kalcium-kloridot használják síkosság-mentesítésre a biokomosok. A város külső részeiben, valamint a főbb közlekedési útvonalakon viszont a hagyományos só-kőzúzalék keveréket alkalmazzák.

A cég pr-menedzsere, Lóczi Szidónia elmondta, folyamatos kapcsolatban állnak a meteorológiai szolgálattal, 48 órás előrejelzést kapnak tőlük 3 órás bontásban. A járműparkot is felkészítették már, és csak a közutak mentesítésére elsődlegesen nyolc gépet tartanak készenlétben, de szükség esetén tovább bővítik a kapacitásokat vállalkozók bevonásával.

A várossal megkötött szerződés szerint 120 kilométernyi pécsi úthálózatot kell mentesítenie a vállalatnak, amelyek jellemezően mind buszútvonalak. A szolgáltató ugyanakkor 350 helyen utak, terek mellé kupacban homokot, műanyagládában sós homokot helyezett ki, amelyet a környéken élők használhatnak el, ha elakadnának a hóban.

Megjegyezendő, a helyi rendelet értelmében a lakosságnak is van szerepe télen, hiszen az ingatlanok és az utak közötti terület (járdák, beállók), valamint a hulladékgyűjtők környezetének hó- és jégmentesítése a városlakók feladata.

Állandó hóügyeleti és útügyeleti szolgálat is működik, amely éjjel-nappal hívható a 72/502-100-as vagy 80/200-590-es számon. Ezeken jelezhetjük, ha járhatatlan pécsi utat találunk.

 

[frame]A Pécset átszelő főutakért, a Baranyai úthálózatért a Magyar Közút felel. Pécsi Norbert, a vállalat szóvivője elmondta: a téli síkosság-mentesítési és hóeltakarítási feladatokat 32 útvonalra beosztott, hóekével és szóróadapterrel felszerelt tehergépjárművel látják el. Ezeken kívül három hómarót, külső partnerektől pedig még 50 munkagépet tudnak hadrendbe állítani. Az 1623 kilométer hosszú megyei úthálózatból 517 kilométernyi magasabb osztályú út, főútvonal, vagy fontosabb összekötő szakasz, amelyeken a sóval, sóoldattal végzik a síkosságmentesítést az út teljes felületén. 1046 kilométernyi szakaszon a védekezés csak a veszélyesebb részeken – kereszteződéseknél, ívekben, emelkedőknél, vasúti átjárókban, hidak környezetében – történik. Hatvan kilométernyi alsóbbrendű úton pedig csak kisebb munkát látnak el. A Közút is spájzolt már: útszóró sóból 4940 tonnát, sóoldat készítéséhez 14,8 tonnát, érdesítő anyagból 1300 tonnát használhatnak fel a munkagépek.[/frame]