Jön az Aldi a Tüzérbe

Végre kezdett valamit az évek óta parlagon heverő gazos területtel a tulajdonosa. A közel két évtizede befektetők birtokában álló Tüzér utcai volt sportpálya területén egy ALDI nő ki a földből. Azért építkezhetnek a németek, mert még az ez évtől hatályos plázastop előtt adták be az engedélyt.

hirdetés

A Tüzér utcában, a volt sportpálya helyén október közepe óta folyik az új áruház építése. Most még csak a csupasz betonfalak vannak a helyükön, de ha az év végéig  az üzlet is elkészül, akkor az épület közvetlen környezete is rendezetté válik.

Az új áruház egyébként az ország egész területére érvényes plázastop ellenére épülhet meg. A beruházó ugyanis még a rendelet hatályba lépése előtt kapta meg az építési engedélyt.

A környéken lakóknak megoszlik a véleménye arról, hogy szükség van-e újabb bevásárlóközpontra. Annak azonban kifejezetten örülnek, hogy rendezett lesz a környék.

Szilágyi Ferenc például azt mondja, a sportpálya megszűnésével olyan kellemetlen helyzet alakult ki, hogy bizony nagyon sokszor rendőröknek kellett intézkedniük a hajléktalanok, a randalírozók miatt.

Még a plázastop előtt, idejében kérték az engedélyt.

Weiszné Gálos Etelka két kisgyerekével lakik a területtel szemben.

– Eddig még az út másik oldalára is féltünk átmenni, ideje volt, hogy történjen valami – mondta. Azért volt gond korábban, mert a területen álló romos épületben többen meghúzták magukat; ennek lebontása után pedig a telek rendezetlensége verte ki a környék lakóinál a biztosítékot.

A városfejlesztési osztályvezető, Magay Miklós is tudott a problémákról, ugyanis folyamatosan harcban állt a város a korábbi birtokossal.

– A tulajdonos a telek üzemeltetési költségeit próbálta a lehető legminimálisabb szinten tartani. Amikor kapott felszólítást, akkor ennek eleget tett, nem volt egy kifejezetten ápolt terület sosem – mondta.

Az üzlet egyébként annak ellenére épülhet meg, hogy 2012. január 1-től hatályba lépett a plázastop, amelynek értelmében 2014 decemberéig nem lehet háromszáz négyzetméternél nagyobb üzleteket, bevásárlóközpontokat építeni. A pécsi beruházást viszont még ezelőtt, 2011-ben kezdték engedélyeztetni.

Ugyanígy lehet több más multi is, hiszen a városban még három olyan beruházás készülődik, ahol 300 négyzetméternél nagyobb ingatlanra lesz szükség. A Decathlon például már bejelentette, hogy 2013-ban üzletet nyit Pécsen. Ők valószínűleg az autópálya déli lehajtójához közel, az 58-as út keleti oldalán építkeznek majd. A sztráda mellett pedig szintén 2013 karácsonyára megnyithat az Auchan is. Az igazsághoz viszont hozzátartozik, hogy egyikük sem tett egyetlen kapavágást sem eddig.

 • És speciel

  örülök az ALDI-nak. Az a sportpálya meg az utolsó 10 évben, szégyenfolt volt, mint a magasház. Ki vele!

 • kiss

  Megszünt sportpálya? Ugy gondolom lenyult! a megfelelő szó.

 • Hakapeszi

  Náccerű!
  Tüntessünk el minden talpalatnyi zöldet, sportpályát és egyéb baromságokat a városból. Semmi keresnivalójuk olyan urbánus környezetben, mint a pécsi, ami köztudottan hazánk legélhetőbb városa. Örüljünk annak, ahogy nyáron a mediterrán forró szél simogatja az arcunkat még éjjelente is, mert a beton – hálistennek – nem hűl ki reggelre. Van még egy-két talpalatnyi hely a városban, ami eddig szerencsétlen módon elkerülte a modern építőipar áldásait, hogy korszerű lakókörnyezet, bevásárló központ, bank vagy benzinkút váljon belőle. Követeljük a város vezetésétől ezeknek a gócpontoknak minél előbbi felszámolását. Hiszen ezekben csak csövesek tanyáznak! Lásd drága pénzen kialakított Kálvária. Betonozzuk le! Még boltokat, még több lakóparkot, még több benzinkutat! Sőt akár a magántelkeken álló fákat is ki lehetne vágatni rendeletileg szabályozva. De már csak csapongok.
  Maradok tisztelettel névtelen, mert úgy frankón lehet trollkodni.

 • Röné

  És mikor MEGY az MSZP?

 • Böngésző

  Ha lehet hinni annak, ami ki van írva, akkor a befejezési határidő 2013.03.23-a (Úgy legyen ! )

 • Re:1

  Te ezt most komolyan gondolod, amit ide írtál? Mert akkor elég nagy baj van a fejedben.

 • Mon$ter

  Remélhetőleg az új áruházakkal munka lehetőségek is érkeznek.
  Nagyon kell Pécsen a munka.
  Örülnék,ha minél előbb megnyílnának.Akkor kevesebb munkanélküli lenne a városban,akiknek a behajtóktól kellene tartani.