Jön a nagy kátyúzási szezon

Tökéletes munkát vesznek csak át...

Nyitnak az aszfaltüzemek, így nem kell tovább várni a kátyúzás alapanyagára. A Biokom ezért a hónap végén megduplázza erejét, és több brigádot is csatasorba állít az úthibák ellen. 

hirdetés

A téli időszakban sem hajították a sarokba szerszámaikat a pécsi önkormányzati utak karbantartásáért felelős biokomos munkások, hiszen naponta 600 kilónyi aszfalttal tömködték be a lyukakat a leghidegebb hónapokban is. Ekkor két brigád hajtja fel a problémás részeket, mivel azonban a téli munka ideiglenes, nem tartós, fél év múlva újra hozzá kell nyúlni ezekhez a felületekhez – a hideg aszfaltozással a cél a balesetveszély elhárítása. Mivel télen zárva vannak a melegaszfalt-üzemek, így nem tudtak a jobb módszerrel dolgozni. Miután várhatóan március végén megnyílnak ezek az üzemek, nagyobb kapacitással, a melegaszfalt felhasználásával folytatódik az útjavítás Pécsen.

– Tavasztól őszig kétszer annyian dolgoznak az úthibák javításán, mint télen – mondta a Lóczi Szidónia, a Biokom Kft. pr-menedzsere, aki szerint ez a tél nagyon kedvezett a kátyúk kialakulásának, mert sokszor voltak éjszakai fagyok, napközben pedig plusz fokok, ami főleg csapadék kíséretében tette próbára az utakat. A kopórétegből leszivárgó csapadék megfagyott, ami tovább repesztette a burkolatot. Innen már csak egy lépés, hogy az autósforgalom megbontsa a szerkezetet, s lyuk alakuljon ki.

Egy négyzetméternyi aszfaltos út kátyúzása 6-10 ezer forintba kerül,  a becslések szerint az idei tél több százmillió forintos kárt okozott.  Pécsett több mint 1400 önkormányzati út van, ezeket a Biokom útellenőrei folyamatosan figyelik, havonta megközelítőleg kétezer kilométernyi fő- és tömegközlekedési utat ellenőrzését végzik el, minden úthibát naplóznak, ami alapján ütemezik a munkákat. Elsőként a buszforgalom által érintett szakaszokon lévő kátyúkat javítják, de az azonnali beavatkozást nem igénylő javításoknál azt is mérlegelik, hogy a kátyú mennyire akadályozza a forgalmat.

Emellett érdemes a problémát a lakosságnak is jeleznie, a kátyúkkal kapcsolatos információkat ugyanis a nap 24 órájában fogadják az ingyenesen hívható 80/200-590-es zöld számon. A Biokom ígérete szerint a balesetveszélyes úthibákat minden esetben haladéktalanul, 1-2 napon belül kijavítják.

A várost átszelő főutakat – így például a 6-ost, a Siklósi utat vagy éppen a Komlói utat  – viszont a Magyar Közút Zrt. tartja rendben. Az állami cég a javítási munkákra idén nettó 9,51 milliárd forintot költhet el, ez mintegy 151 ezer tonna aszfalt felhasználását teszi lehetővé országosan.

Ehhez a vállalathoz tartoznak  az autópályák és autóutak – kivéve az M5-ös és M6-os autópályákat, mivel azok koncessziós kezelésben vannak –, valamint a településeket összekötő fő- és mellékutak, illetve ezen utak településeken átvezető szakaszai is.