Jönnek a fogyasztás templomai Pécsre

Tavasszal illetve a jövő év során több új multinacionális cég is fejlesztésekbe kezdhet a városban az önkormányzattól szerzett információink szerint. Főleg az élelmiszerláncok építkeznének, de mindez a kisboltosokat nemigen zavarja. 

hirdetés

 

Már folynak a földmunkák a volt Tüzér utcai sportpályán, azaz hamarosan versenytársat kap a Lidl német diszkontlánc az Aldi legújabb áruházának személyében. Nem ez lesz ugyanakkor az egyetlen kereskedelmi beruházás a városban a következő hónapokban.

Bár a különböző multinacionális cégek – üzleti titokra hivatkozva – igen szűkszavúak, úgy tudjuk, Pécs több pontját is kiszemelték már az építkezésre.

Maradva a németeknél, a Lidl a belvárosban, a Rákóczi és az Alsómalom út sarkán álló már megvásárolt telken, az Aldi pedig keleten, a Komlói útnál nyitna még boltot.

Bár az őrült árverseny miatt korábban több ízben is kongatták a vészharangot a kisboltosok, a legtöbbjük fennmaradt a városban, s még újabbak is nyitottak az utóbbi időben.

– Alapvetően nálunk ad hoc jellegű, gyors vásárlások zajlanak. Azok választanak bennünket, akik néhány termékért nem akarnak autózni, vagy kilométereket gyalogolni egy áruházban, majd tíz percen át sorban állni. Ha egy kisbolt közelében addig nem volt, majd kinő egy multi a földből, az rövid távon persze érzékelteti hatását, de hosszabb távon azonban nem befolyásolja a bevételt – magyarázza Ágai Tamás a Tom Market kisbolthálózat alapítója.

A fentebb említetteken kívül is érkezhetnek azonban mások.

A kertvárosi kiserdő területén is kereskedelmi lánc vetheti meg a lábát, miután meghosszabbították a telekre kiadott építési engedélyt. A város mindenesetre elvárja a leendő cégtől, hogy körforgalmat építsen a Nagy Imre-Keszüi út kereszteződésébe.

A Decathlon már bejelentette, hogy 2013-ban üzletet nyit Pécsen. Ők minden valószínűség szerint az autópálya déli lehajtójához közel, az 58-as út keleti oldalán építkeznek hamarosan. A sportszerforgalmazó komoly űrt tölt majd be a beruházással, hiszen eddig hozzánk legközelebb Dunaújvárosban és Kecskeméten volt áruházuk.

Jó ideje engedéllyel rendelkezik a sztráda mellé tervezett óriás, az Auchan is, ám ennek érkezését hátráltatta, hogy a francia multi felvásárolta a Cora bevásárlóláncot. Jövőre azonban minden bizonnyal belevágnak az építkezésbe, és 2013 karácsonyán akár meg is nyithatnak.

 

[frame]Nem keseregnek a szakboltok sem

A szakboltok piacán sem érezteti jelentősen hatását egy nagy multi érkezése, amit a mai napig üzemelő barkácsboltok vagy bútoráruházak bizonyítanak. Utóbbi területen például a Jysk érkezése után nyilatkoztak úgy a régiek lapunknak, hogy nem érzékeltek forgalomcsökkenést.[/frame]