Jósolni is tudnak a pécsi állatkert lakói!

Bonifác, az egyik szülinapos fókánk

Azt eddig is tudtuk, hogy a pécsi állatkertben különleges állatok vannak, azt azonban talán kevesen, hogy jósolni is tudnak. Méghozzá elég pontosan!

hirdetés

Február 2-án a hagyomány szerint Nyikolájt, a pécsi állatkert medvéjét is felkeresték a gyerekek, hogy lássák, meglátja-e a maci az árnyékát. Azonban Nyikoláj nemcsak a népi jóslásban jó, hanem a valóságban is. Mint megtudtuk, januárban arra lettek figyelmesek a gondozók, hogy a pécsi medve faleveleket gyűjt a szállására, annyit, hogy végül már alig maradt ilyen a kifutóban. Ezzel együtt kevesebbet is evett, és a mozgása is kezdett lelassulni. Ekkor még se híre, se hamva nem volt a durva fagyoknak, ám amikor a meteorológusok elkezdték közölni, milyen időre számíthatunk hamarosan, gyorsan kiderült: a pécsi állatkert medvéje már jóval előbb megérezte, kemény mínuszok jönnek, s kezdett az igazi télre készülni!

medve, hl02
Nyikoláj előre tudta, mikor jön a fagy

Tudja, amit egy békának tudnia kell

A pécsi állatkertben, bár nem a nagyközönség számára is bejárható részen, de található ausztrál óriás levelibéka is, a példány a zoopedagógiai foglalkozásokon a gyerekek egyik kedvence. Mint Siptár Dávid igazgató elmondta, bár nem klasszikus levelibéka, de ugyanúgy tudja jelezni az időjárás változását, mint más társai. Ugyancsak előrejelző a páva: amikor rikoltozik, jó eséllyel eső várható.

Bár ezt nem az állatok, hanem az emberek szabályozzák, de a legbiztosabbak akkor lehetünk benne, hogy most már tényleg jó idő várható, ha Pécsen a szabadtéri kifutóban láthatjuk a tarvarjakat. Ezek a különösen védett, ritka állatok, amelyek tavaly érkeztek Pécsre, nagyon kényesek, így a gondozók csak akkor engedik ki őket, ha tartósan jó az idő.

fóka, hl02
Ki gondolná, hogy a focit is szereti?
Bonifác a focihoz is ért
A tavalyi foci Európa-bajnokság alatt számos helyen “jósoltak” állatok, nem volt ez másként Pécsen sem. Bonifác, a borjúfóka magyar és osztrák színekkel ékesített bábukat hozott ki a vízből, így mutatva meg, hány gól is lesz az esti meccsen. Bár a gólarányt nem találta el a magyar-osztrák meccsre, azt azonban igen, hogy a mieink nyernek! A fóka jövendölését egyébként Pécsen, a Kossuth téri kivetítőn is levetítették a mérkőzés előtt, és a válogatott végül igazolta is Bonifác jóslatát.