Ösztönöz az építményadó?

Van pozitív hatása is az ingatlan-, pontosabb nevén az építményadónak. Eltűnnek ugyanis Pécsről azok a gyárépületek és romos ingatlanok, amelyek miatt háború sújtotta övezetnek tűnt egy-egy kerület. Értékesebbek lesznek a lakások?

hirdetés

Nem csak negatív (fizetni kell), hanem pozitív hatása is van az építményadónak: tisztul a városkép, értékesebbek lesznek a lakóingatlanok – mondja a szakértő. A lerúgott, romos, rohadó épületek helyét átveszi a természet és egy rendezett telek képe, amely nyilván többet ér, mint korábban, de értékesebbé válhatnak a közelükben álló épületek, lakások, családi házak is.

Az építményadó hatására tömeges bontásokba fogtak Pécsett, ennek pedig valójában örülnek a Városházán.

– Jóval nagyobb mértékű bontásokhoz kérték az önkormányzat engedélyét idén, mint tavaly az év első felében – mondja Bagoly Attila, a Polgármesteri Hivatal műszaki osztályvezetője.

Aki járja a várost, látja, hogy sorra számolják fel az egykori elhagyott vállalati épületeket. Mára hűlt helye van a volt tejgyárnak, a bőrgyár épülete sem áll, de a lassan egy évtizede szellemlaktanyaként funkcionáló „áper” is letisztult.

– Jó dolog, hogy végre eltűnt ez a monstrum innen, hiszen talán egy évtizede is van, hogy nem készül itt se’ sajt, se’ túró – mondja a volt Baranyatej ingatlanával szemben, a buszmegállóban várakozó egyik férfi. Szerinte már sokkal korábban el kellett volna takarítani, nemcsak ezt, de több, nem használt pécsi romot is.

 

[frame]Nézze meg, hogyan bontották a Mizót![/frame]

 

Ingatlanszakértők szerint a bontások egyértelműen jót tesznek a városképnek, emellett azok az épületek is többet érnek, amelyek környezetéből már eltűntek a lerúgott gyárépületek.

– Könnyebb úgy eladni valamit, ha az ablakból kinézve nem egy elhagyott épülettel kell farkasszemet nézni. Az immár üres, ám nagy (építési)telkek azonban még nem egykönnyen találnak gazdára, a piacnak egyelőre még meg kell erősödnie – vélekedik Kecskeméti Pál, a Pécsi Ház Ingatlaniroda munkatársa.

Úgy tudjuk, az önkormányzat számított a bontásokra, s ezeket előzetesen bele is kalkulálták a tervezett építményadó-bevételekbe. Arra számítanak, hogy az eddig spekulatív céllal tartogatott telkektől is megszabadulnak a tulajdonosaik, s beruházások indulhatnak el a szellemházak helyén.