Új színháza lehet Pécsnek?

Nyitható tetővel ellátott, százötven férőhelyes új színházat építene a horvát és a magyar állam Pécs szívében. A terv ugyan nem új keletű, de déli szomszédunk uniós csatlakozásával felgyorsulhat a folyamat.

hirdetés

A Pécsi Horvát Színház idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját, így hatalmas ajándék lenne a teátrum megújulása. A terv nem új, hiszen még 2005-ben született megállapodás a magyar és a horvát állam között arról, hogy a mainál jóval nagyobb, 150 férőhelyes színház épüljön.

A jelenlegi stúdiószínpad mindössze 28 négyzetméteres, a nézőtéren pedig csak 71-en férnek el. A megállapodás alapján a horvátok már léptek, és az épülettel szomszédos 400 négyzetméteres telket, a rajta lévő 140 négyzetméteres romos ingatlannal megvásárolta a horvát állam mintegy 40 millió forintért. Hazánkra jutna a tetemes rész, hisz az építés költségeit a magyar állam finanszírozná. (A mérleg azonban nem borulna fel, a horvátországi magyaroknak a horvát állam Eszéken épített fel kulturális centrumot.)

A válság, ahogyan más beruházásoknak is, úgy pécsi terveknek is gátat szabott.

Ha terv megvalósul, akkor nemcsak Schnell Ádám mellett mosolyogna Szláven.
Ha megvalósul a terv, akkor nemcsak Schnell Ádám mellett mosolyogna Szláven.

– Immár hatodik éve várjuk az indulást, még a romos házat sem bontották le, hiszen az is pénzbe került volna – mondja Vidákovics Szláven színházigazgató, hozzátéve: eredetileg 2009-ben kellett volna az első kapavágásnak megtörténnie. S bár azóta az államközi tárgyalásokon rendre felmerült az építkezés kérdése, valamiért mégis mindig elmaradt.

A megoldás azonban immáron közel van. A közelmúltban megrendezett pécsi horvát napon Áder János magyar és Ivo Josipovic horvát köztársasági elnök is részt vett. A rendezvényen Áder János elmondta: a Pécsi Horvát Színház ügye lesz a következő projekt, amelyet rendezni fognak, ez 2013-ra tolódik.

Köztudott, hogy az elmúlt évek során megváltozott az építőanyagok ára, így majdnem kétszer annyiba fog kerülni az építkezés, mint ahogyan azt 7-8 évvel ezelőtt tervezték. 600-650 millió forintot is felemészthet a korszerűsítés, amelyhez uniós pályázatot is szeretnének igénybe venni.

A tervek szerint a szabadtéri színpad tetőzete motoros megoldással nyitható lesz, és az oldalát is zárhatóvá teszik. Így az épület nyáron szabadtér lehet, máskor pedig zárt épületként is funkcionálhat, ahol nagyobb volumenű előadásokat is játszhatnak majd. Nagyobb nézőtérrel, nagyobb színpaddal bérbe is adható lesz a teátrum.

A pécsi horvátok száma több ezerre tehető, de egész Baranyában úgy 15 ezren élnek, az ő részükről is igény mutatkozik egy korszerűbb, nagyobb befogadóképességű teátrum megvalósítására.