Jövőre megépülhet az új vásárcsarnok

Egy látványterv a tervezett új vásárcsasnokról

Megkezdődött az új vásárcsarnok megvalósítására vonatkozó tervpályázat második szakasza. Az önkormányzat reményei szerint amennyiben sikeres lesz az eljárás, akkor az új létesítmény kivitelezési munkálatai jövőre elindulhatnak.

hirdetés

Mint ismert, az új belvárosi piac létrehozására irányuló pályázati kiírást az önkormányzat eredménytelennek nyilvánította, mert a jelentkező építészirodák nem vették figyelembe az egyik legfontosabb szempontot, a rövid ellátási lánc (REL) kialakításához szükséges feltételeket és követelményeket.

Csaba Ders, Pécs főépítésze elmondta, ezért a város az első forduló tapasztalatai alapján pontosította a feladatokat, ami alapján az építészek megteszik a tervezési ajánlatukat. Erre annak a négy tervezőirodának van lehetősége, amelyek a korábbi eljárás során helyezettek lettek. Azaz a három második helyezett és az egyetlen harmadik helyezett, vagyis a Csatai Építész Iroda Kft., a Gettoplan Bt., az A+Építész Stúdió Kft., valamint a Térprofil Építész és Mérnök Iroda Kft.

vásárcsarnok hl04
Az új piac lesz a rövid ellátási lánc központja

– Tartalmi értelemben a kiírás szakmai programja lesz irányadó, ami a végső közlekedési megoldások és a beépítésről szóló követelményeket, illetve az épület megoldásaival kapcsolatos észrevételeket fogalmazza meg. Emellett fontos kitétel, hogy az első ütemben tervezett fejlesztések ne haladják meg a megvalósításra szánt összeget. Formai értelemben pedig nyilvánvalóan az ajánlat tartalma, a határidők és a tervezési árajánlat lesz a döntő szempont – közölte a szakember.

Az ajánlattételre harminc napjuk van a tervezőknek, amelyeket a hiánypótlások függvényében bírál majd el az önkormányzat. Mindezek értelmében a kivitelezési munkálatok várhatóan jövőre indulhatnak el.

A nettó 2,5 milliárdból épülő új pécsi vásárcsarnok helyszíne a jelenlegi csarnoktól délre, a Zólyom utca déli oldalán lévő ingatlan lesz. Az új piac létrehozásával a város szeretne egy modern, a XXI. századi követelményeknek megfelelő létesítményt, ami egyben a helyi termékek piacra jutását segítő Baranya megyei rövid ellátási lánc központja lenne. A beruházás keretében rendeznék a Bajcsy-Zsilinszky u. – Nagy Lajos király út – Alsómalom u. – Ipar u. által határolt tömb működési problémáit, emellett a fejlesztés kijelöli Pécs új észak-déli tengelyének városépítészeti karakterét is.