Orfűi aquapark: az év végén lejár a szerződés

Év végén lejár a pécsiek által kedvelt orfűi aquapark üzemeltetői szerződése, így a tulajdonos állami vagyonkezelő ismét nyílt eljáráson hirdetheti meg a jogot. Idén a strandoknál szokásos májusi nyitást lekéste a pesti cég, amely erről a fürdőzőket sem tájékoztatta megfelelően. Pénteken viszont megnyitottak.

hirdetés

Mint arról beszámoltunk, a nyár első júniusi kánikulai hétvégéjén tömegek fordultak vissza az orfűi aquapark kapujából, ugyanis sokak számára ott derült ki, hogy nincs nyitva a strand. Az emberek a jó idő csábítása mellett azért is indultak útnak, mert a létesítmény hivatalos közösségi oldalán azt jelezték, nyitva a strand, s annak hivatalos honlapján sem jelezték, hogy zárva lenne.

Egészen péntekig zárva volt a strand, de a nyitás tényét is csak telefonon tudta meg munkatársunk, mert a reggeli órákban még a hivatalos oldal és a közösségi szájt is változatlan volt. Végül kapcsoltak, és az internetre is felkerült az értesítés.

Kérdéses a jövő
Kérdéses a jövő

Azért nem tudtak sem májusban, sem a nyár első két hetében vendéget fogadni, mert – ahogy azt a parkot üzemeltető pesti Fürdőpark Kft. ügyvezetője lapunknak még a hét elején elmondta – műszaki problémákat kellett elhárítaniuk.

Az aquapark egyébként közpénzből, főként uniós támogatással 1,3 milliárd forintból épült meg, 2010 nyarának végén adták át a látogatóknak. Az első csonka szezonban az orfűi Club Orfű Kft. üzemeltette a strandot, majd 2011-ben az akkori tulajdonos megyei önkormányzat pályázatot írt ki e célból, amin a pesti cég nyert. A szerződés idén év végén jár le. A park jelenlegi tulajdonosa a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., de a vagyonkezelői feladatokat a megyei kormányhivatal látja el.

Keszegné Molnár Szabina kommunikációs menedzser, az MNV válaszát tolmácsolva azt mondta, jelenleg is tárgyalnak a kormányhivatallal a vagyonkezelés átvételéről. Ha ez megtörténik a jelenlegi üzemeltetői szerződés lejártát követően újabb pályázatot írnak ki a hasznosításra.

Magyarán: ha ismét meghirdetik az üzemeltetési jogot, akkor esély van arra, hogy egy olyan cég kapja azt meg, amely képes időben kinyitni, illetve pontosan tájékoztatni az embereket. A mostani cég egyébként évi 12 millió plusz áfáért bérli a létesítményt, de veszteséges működés esetén kompenzáció illeti meg, ez például idén 21 millió forintig terjedhet, azaz bizonyos esetben az állam 9 milliót bukhat is az aquaparkon év végéig.

[box title=”A természetes víz a legnagyobb ellenfél” box_color=”#2746c3″]Orfűn az aquaparknak a Pécsi-tó és Kistó vendégeiért is meg kell harcolnia. Előbbit stégekről és a gát mellett szabad strandról lehet elérni, ingyen, ám szolgáltatások nélkül. Utóbbit az első szezonban az aquaparkot is üzemeltető Club Orfű Kft. viszi. Bögyös Sándor cégvezető azt mondta, jegyet szednek a homokkal felszórt, füves napozóval rendelkező tóhoz, amely PTE-seknek, hat év alattiaknak ingyenes, felnőtteknek napi 900 forintba kerül. A pénzért minigolfot lehet igénybe venni, van állatsimogató a gyerekeseknek nyulakkal és kecskegidákkal. A megye egyetlen aquaparkja napi 2000 forintért elérhető felnőtteknek, hatéves korig ingyenes, a park ugyanakkor jól felszerelt élményelemekkel, sportpályákkal, s van benne gyermek-élményfürdő is.[/box]