Jövőre nyit az új kertvárosi rendelő

A volt Pétáv-irodát szemelték ki

Új szakaszba lépett a Kertvárosban épülő új rendelőintézettel kapcsolatos munka, ugyanis június 28-án aláírták a korszerű, modern intézmény építési munkálatainak megkezdéséhez szükséges szerződést.

hirdetés

A Csontváry-sétányon található volt Pétáv-irodaház helyén épül meg Pécs harmadik rendelőintézete. A korszerű, modern kertvárosi intézményt várhatóan 2017 nyarán vehetik birtokba a kertvárosiak, és az már biztos, hogy megéri várni az átadóra, hiszen az intézetben két gyermek- és négy háziorvosi rendelő is lesz a szakrendelők mellett. A rendelő helyéről a Kertváros Konzultáció során a helyiek döntöttek.

A megállapodás megköttetett
A megállapodás megköttetett

A létesítmény előkészületein már dolgoznak, a folyamat most új állomásához ért, Páva Zsolt polgármester ugyanis Csizi Péter országgyűlési képviselővel és Vida Jánossal, a Pétáv Kft. ügyvezető igazgatójával aláírta a munkálatok megkezdéséhez szükséges megállapodást, amely az irodaház önkormányzati tulajdonba történő térítésmentes átadásáról szólt.

Az eseményen Páva Zsolt elmondta, hogy a város régi adósságát törleszti a rendelő kialakításával, ugyanis Kertvárosban már évtizedekkel ezelőtt szükségessé vált egy ilyen modern intézet. A városvezető hangsúlyozta, hogy a Pétáv Kft. rendkívül készségesen és konstruktívan állt hozzá a fejlesztéshez, a megállapodás után a munkálatok adminisztratív és financiális szakasza meg is kezdődhet. A tervezőt már kiválasztották, a konkrét építkezés idén már meg is indulhat – tette hozzá. Szükség lesz az épület teljes körű felújítására, energetikai korszerűsítésére és akadálymentesítésére is, hiszen az ház renoválására legutóbb 1991-ben került sor.

A volt Pétáv-irodát szemelték ki
A volt Pétáv-irodát szemelték ki

Csizi Péter, Kertváros országgyűlési képviselője kitért arra, hogy a rendelő kialakítását szakmai vita előzte meg, amelynek során a Honvéd kórház helyett a központi, jobban megközelíthető Csontváry utcát választották az intézmény helyéül, amellyel a Kertváros Konzultáció során a városrészben élők is egyetértettek.

A rendelőintézetben – folytatta a képviselő – minden olyan alapvető szolgáltatást biztosítanak majd, amelyek ma a belvárosban és Uránvárosban is megtalálhatóak. Így a beruházás során háziorvosi, gyermek háziorvosi rendelők mellett kialakítanak a védőnők számára is egy irodát, valamint lesz a rendelőben anyatejgyűjtő, belgyógyászati rendelő, nőgyógyászati rendelő, szemészeti szakrendelés, ultrahangos rendelő, terápiás helyiség, gyermekpszichiátria, védőnői szolgálat és – talán a legfontosabb – mintavételi labor is.

Együttműködik a város és a Pétáv
Együttműködik a város és a Pétáv

Minderre a közepes méretű magyar városnak megfelelő nagyságú Kertvárosban élőknek nagy szükségük volt már annak tükrében, hogy az elmúlt évek során olyan fontos fejlesztések zajlottak le itt (és zajlanak jelenleg is), mint az ezrek által rendszeresen használt Kormányablak, az élményfürdővel kiegészített épülő sportcsarnok és sportközpont, a Nemzeti Kosárlabda Akadémia, valamint a szintén készülőben lévő új kertvárosi központi játszótér.

Vida János, a Pétáv Kft. ügyvezető igazgatója az eseményen elmondta, hogy a várossal szorosan együttműködő szolgáltató mindent meg fog tenni azért, hogy a fejlesztést gazdaságosabbá és fenntarthatóvá tegyék. Az külön öröm számukra – mondta –, hogy a kertvárosiaknak átadhatják ezt a félig-meddig kiürült épületet, hiszen felhasználóik legnagyobb része ebben a városrészben él.

A teljes beruházás tervezett költsége bruttó 283 millió forint, amelyet fejlesztési forrásokból, a területi operatív program keretein belül teremtenek elő pályázatok segítségével, így a beruházáshoz nem szükséges városi adófizetői forrást biztosítani.