Jövőre sem lesz orgona a Kodályban

A visszajátszó berendezés mind a 6000 sípot képes megszólaltatni

Várhatóan csak valamikor jövőre juthat olyan stádiumba a pécsi ajándék orgona ügye, hogy egyáltalán szerződést tudjanak kötni a hangszer gyártására. A hangversenytermet úgy alakították ki, hogy nem lesz gond a beépítésével, de a rengeteg koncert további problémát jelenthet.

hirdetés

Egyelőre kevés előrelépés történt azt követően, hogy 2010 végén Scheffer Ferenc és neje bejelentette: orgonát adományoznak a városnak elhunyt fiúk emlékére. A család továbbra is kitart az ajándék mellett, de azt mondják, még számos bürokratikus akadályon kell átverekedniük magukat.

Jövő augusztusra tervezték…

– Ezernyi technikai akadályt kellett eddig, s ezt követően is leküzdenünk ahhoz, hogy egyszer felcsendülhessen a hangszer. Azt viszont már pontosan tudjuk, hogy milyen paraméterekkel rendelkezik majd az orgona, s azt is, kik fogják gyártani. Mindezzel kapcsolatban szándéknyilatkozatunk van. Szerződést azonban csak akkor írunk, ha minden akadály elhárult – meséli Scheffer Ferenc (képünkön, az adomány ünnepélyes bejelentésén a Kodály Központban).

A felajánló többek között azt mondta, adóhatósági szempontokat kellett tisztázni az elmúlt hónapokban, s mivel az orgona beépítése miatt részben megbontják az épületet, a Kodály Központ garanciája kapcsán jelenleg is folynak az egyeztetések. Emellett a majdani gyártónak – aki, bár Scheffer Ferenc ezt még nem árulta el, információink szerint fővállalkozásban a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra lesz – pontos, részletes ütemtervet kell kidolgoznia, tekintve, hogy a Kodály Központban átlagosan háromnaponta adnak koncerteket.

– Gépészetileg és helyileg a ház fel van készítve az orgona fogadására, azaz gyakorlatilag bármikor kezdhető a munka. A kivitelezést azonban pontosan meg kell tervezni majd a készítőkkel – mondja Hauer János, a Kodály Központ létesítményvezetője. A munkálatok jó részét egyébként el tudják végezni az előadások zavartalansága mellett is, ám a hangszer homlokzatának építésekor biztosan be kell zárni pár hétre a házat.

Scheffer Ferenc és neje röviddel fiuk orvosi műhiba miatt bekövetkezett halála után döntöttek a felajánlás mellett. A 200-300 milliós hangszer kapcsán Scheffer Ferenc Szamosi Szabolcs pécsi orgonaművésszel körbejárta Európát, s tájékozódott a manufaktúrák árairól, a megépítés várható idejéről.

Korábban a felajánló már elmondta: egy székesegyházban használatos nagyságú, három emelet magas, nagyjából ugyanilyen széles, négy méter mély, s négy billentyűsoros lesz az orgona. A pár annyit kér az önkormányzattól majd, hogy egy táblát állítsanak fel a központban azzal a szöveggel, hogy: „Az orgonát Scheffer Ferenc és felesége, Scheffer Ferencné Krémer Zsuzsanna állíttatta fiuk, Scheffer Péter emlékére.” Mindezek mellett pedig azt, hogy fiuk születésnapján koncerttel adózzanak minden évben az emléke előtt, s a hangszer is a Scheffer Péter Emlékorgona nevet viselje.

  • nyugger

    Az Udvaros Dorottya által felajánlott tiszteletdíjat ki kezeli?