Új helyen is lesz tűzoltóság

Beázó tető, pergő festék, korszerűtlen gépészet, mostoha körülmények – nagyjából így lehetett jellemezni a pécsi tűzoltólaktanyát az elmúlt években. Ennek nemsokára véget vetnek. 

hirdetés

A pécsi tűzoltólaktanyáról néhány évvel ezelőtt készült egy olyan statikai szakvélemény, amely megtiltotta a mosógép használatát az emeleten, az épület ugyanis annyira rossz állapotba került, hogy a szakemberek szerint a gép által keltett rezgéstől is tartani lehetett. Belátható, az épület felújítása nem várhatott tovább. Bár korábban az Engel János úti helyett új helyszín is szóba került a központi laktanya áttelepítésére, ám ezt elvetették, de ezzel együtt a kormány az új tűzoltólaktanya mellett egy a kertvárosi-uránvárosi őrs építésére is zöld utat adott.

Csizi Péter, Pécs alpolgármestere, parlamenti képviselő elmondta, hétfőn kérdést intézett a belügyminiszterhez a Parlamentben arról érdeklődve, mikor indulnak meg a fejlesztések.

– Pozitív visszajelzést kaptunk az illetékes államtitkártól, így a laktanyára vonatkozó közbeszerzési eljárást még idén ősszel kiírják, ami után 2015-ben elindul a fejlesztés.  Hozzátette: a tervek szerint a  jelenlegit az első emeletig visszabontják és egy korszerű állomást építenek helyette.

Ennek elkészülte után indulhat el az új pécsi tűzoltóőrs felhúzása – tehát 3-4 évig tartó projekt indul. Már az is eldőlt, hogy hova fog épülni: a kétpúpú felüljáró mellett, a Pétáv központi épületétől nem messze található placcon húzzák fel az új létesítményt. A területet a város biztosítja. A cél az, hogy valóban nagyon közel legyenek a tűzhöz a lánglovagok.

Az alpolgármester szerint Nyugat-Európában is hasonlóképpen alakítják ki a rendszert, hogy rövidüljön a tűzoltók  vonulási ideje.

Utóbbiban három kocsi is helyet kap majd. A teljes projekt az előzetes becslések alapján mintegy 1,7 milliárd forintba fog kerülni. A költségeket pedig az állam állja, amivel évtizedes probléma oldódik meg.