“Az MSZP-t az irigység, a bosszú és az érdekek vezérli”

Toller László egykori jobbkeze, Juhász István visszatér a politikába a Szocdemek oldalán. Exkluzív interjút adott lapunknak.

hirdetés

– Ön Toller László jobbkezeként, a gazdasági bizottság elnökeként hosszú évekig részt vett a város irányításában. Majd az MSZP kizárta 2009-ben. Mi történt azóta?
– Kerestem a helyemet; kilenc hónapig voltam munkanélküli. Elváltam, új házasságot kötöttem. Most jelenlegi és volt családom, gyermekeim segítenek, sokat köszönhetek nekik.

– Nincs jó anyagi helyzetben, mégis több hozzászóló drága óráját, luxusautóját emlegeti.
– Ez már a lejáratásom része. Az autómat magam újítgattam fel; ez a hobbim. Nincs hajóm, nyaralóm, szőlőm sem. Én nem vagyont halmoztam fel a korábbi években, mint mások.

Juhász István2

– Miért jött vissza a politikába?
– Annak idején Toller Lászlóval való baráti kapcsolatom miatt kerültem a politikába, s most is barátok hívtak. A Szocdemeknek olyasfajta politikai világlátásuk van, ami jelenleg ritka a baloldalon. A párt megoldási javaslatokról beszél, és nem csak annyi a kormányprogramja, hogy „Orbán Viktor mondjon le, távolítsuk el”. A baloldal nagy részét ma az irigység, a bosszú és az érdekek vezérlik. A Szocdemeket az értékek. Mint ahogy engem is.

– Információink szerint a pécsi MSZP-sek nagyon tartanak is visszatérésétől. Mit szól ehhez?
– Közvetlenül nem érzékelem, de ismerősöktől hallom, hogy folyamatosan megy a lejáratásom. Biztos tartanak tőle, hogy régi-új ellenfél került a színtérre, de emiatt nem adom fel az elképzeléseimet. Attól sem félek, hogy egyszer leütnek az utcán.

Juhász István4

– Nem tart tőle, hogy árulónak bélyegzik majd?
– Érdekes, hogy rám sütnek áruló bélyeget, amikor nem én akartam kilépni az MSZP-ből, hanem eltávolítottak onnan. Azért bélyegeztek meg, mert Páva Zsolt 2009-es több mint kétharmados győzelme után a józan paraszti ész vezérelt. Ha valakit ilyen óriási többséggel választanak meg, az ellenzék egyet tehet: segíti a munkáját. És innen kezd el építkezni, de úgy, hogy közben segíti és támogatja az embereket. Mi anno a Fideszt akartuk legyőzni, nem pedig a pécsieket. Az MSZP viszont más utat választott.

– Pécsen hová lettek a régi öreg MSZP-sek, miért kerültek távol a párttól?
– Az idősek egy része a DK-ba ment, mások inkább inaktívak, mert nem érdekli őket a mai MSZP. Egyszerűen nem találják meg a közös hangot a pártot irányító fiatalokkal, azokkal, akiknek Toller László sosem osztott lapot.

Juhász István3

– Miért van ez a szembenállás?
– A 2007 és 2010 között megerősödő „titánok” nem változtak, nem tudott megújulni a szervezet sem. Olyan emberek vannak most a vezető körben, akik már bizonyíthattak volna, mert voltak városvezetők. Ilyenkor felmerül a kérdés, ha semmiben nem történt változás, miben lenne más a politikájuk, mint 2010 előtt?

– Létrejöhet még erős baloldal országosan és helyben?
– Csak akkor, ha félreteszik bizonyos szervezetek a saját önös érdekeiket, kínálnak közös alternatívát a mai kormánnyal, városvezetéssel szemben, félreteszik a levitézlett politikusokat. Bosszúra nem lehet erős baloldalt építeni, csak alázatra, népképviseletre, szociális érzékenységre, megoldási javaslatokra. Akkor lesz erős baloldal, ha a mostani generáció feladja vezető szerepét az MSZP-nél.

[box title=”Névjegy” box_color=”#e2414c”]Juhász István 1959-ben született Pécsen; a Széchenyiben érettségizett, a győri távközlési főiskolán diplomázott. Tizennégy éven át tanított a Széchenyiben. A kilencvenes években a Matáv leányvállalatánál volt három éven át igazgató, 2004-ig az anyavállalatnál dolgozott több vezető beosztásban. 2005-től 2009-ig a Pécsi közlekedési Zrt. humánpolitikai igazgatója. 2002-től két cikluson át önkormányzati képviselő, bizottsági elnök. Az MSZP pécsi szervezetének tagja és pécsi elnöke volt öt éven át. Elvált, egy 32 éves fia és 27 éves lánya van.[/box]

 • Haizsyzsér

  Emberek!!!

 • Haizsyzsér

  Emberek!

 • Trebicsnek, aki nem is az igazi

  Igen, nekem aztán tök mindegy, miként lettek első sorban álló haszonélvezőkből nagy MSZP ellenes élharcosok, mindkettő hozzáállása gusztustalan.

 • Halacska

  Olyanok ezek a szocik, mint a piranhák. Egymást is felfalják, ha úgy hozza az élet. Ezért nem szabad rájuk bízni egy országot. Képzelhetjük milyenek, ha egykori haverokkal ezt csinálják…

 • Trebics

  Morcoska! Szili kilépett, Juhász kizárták. Persze neked mindegy ugye? Csak az utálatod a fontos, igaz? Gratula…

 • morcos

  Kezet foghat városunk másik nagy szoci harcosával, Szili nagysaszonnyal. Addig remekül megvoltak az MSZP-vel, amíg nagykanállal ehettek mert ott főnökök voltak, most meg gyorsan gründolnak egy pártot és onnan köpködik a régi haverokat. Tipikus gusztustalan politikusok.

 • joy

  Kik ezek a titánok? A csokitolvajok? Ezeket még Jumpi sem szereti… ez itt tényleg, Tóth, Fucks és Nyögérik vége….

 • Látó

  Kedves és Tisztelt előttem Hozzászólók!

  Akinek nem inge, ne vegye magára az alábbiakat:
  Elképesztő, hogy mennyi badarságot, mesét tudnak összehordani anélkül, hogy tudnák az igazságokat. Egy rosszalló légből kapott mesének az ellentettjét sokkal nehezebb bebizonyítani és persze jobban “terjed”, mint a jó hír. Az jót könnyebb elfelejteni. Aki jó lelkűnek, szépnek van beállítva folyamatosan, arról sokkal nehezebb a rosszat feltételezni, így mindig is aranyember marad.

  Hogy mire is gondolok: iskolai eset
  1. rossz tanuló nem készít házit feladatot – magyarázza azzal, hogy nem volt ideje, mert egész nap a kertben kellett dolgoznia délután – vélemény róla, hogy nah persze mert lusta vagy és ne kamuzz
  2. jó tanuló nem csinál házit – magyarázata ugyan az, de neki elhiszik
  Pedig lehet, hogy most fordítva történt – rossz tanulónak nem volt ideje, jó tanuló meg nem akarta megcsinálni. Nem mindig úgy van, ahogy azt Önök elképzelik.
  Miért? – mert a korábbról szerzett tapasztalatok asszociatív módon befolyásolják a másokról alkotott véleményünket, amit Önök is tesznek.
  Minden hozzászólásuk az asszociatív képességük segítségével csak a saját tapasztalati fogalomtárból merítkezik.
  Gondolok ilyenre, mint megszedte magát, most van lóvéja, lovardája, csak ne dumáljon….

  Ezért tart ott az emberiség, ahol most. A folyamatos utálkozás, türelmetlenség stb…
  Szólva tessék egy kicsit tájékozódni, megismerni a tényeket és akkor vagdalózni, ne pedig a légből kapott elindított szóbeszédek alapján vádaskodni.
  Nem csak erre az esetre gondoltam, hanem általánosan, mindenkor és mindenhol, egy szebb emberiségért.

 • Pécsi Lakos

  Mindegyik politikus egy patkány, nem értem miért kell vitatkozni. Kötelet érdemelnek, semmi mást… A golyó is kár beléjük…

 • Fred

  Végigolvasva a hozzászólásokat – mindenki csak kritizál! Nem gondol senki arra, hogy lehet egy ember becsületes is! (Tudom a válaszukat is előre.) Igenis Ő sokat tett a városért dr Toller Lászlóval együtt! Csak ezt már elfelejtettük. Most jó mindenkit mocskolni. Bármit olvasok – mármint hozzászólást – minden oldalról csak a gyomorforgató bántalmazás megy.” Ki az igazi magyar?” stb. A FIDESZesek legalább összetartanak, a baloldalnak meg semmi nem jó!!! (Meg senki!) Szóval jó lenne összefogni már, mert ha nem, biztosan megint vesztesek leszünk – hacsak nem ez a fő cél?

 • Trebics

  Kedves Békés! Nem? Elment, vagy kirúgták? Te mit tennél?
  Na, mindegy! Élvezzetek barátaim………

 • Trebics

  Segélyezőnek: Így kezdődnek a kalandregények nem? Tényekkel érvelni sem nagyon érdemes, akkora hülye vagy……

 • Békés

  BMW 7-es 24 millióért az a szegénység, akkor sok gazdag van Pécsett…/akinek nincs/. Ahol ettünk ott nem piszkitunk az asztalra.

 • segélyező

  csak meg ne sajnáljam a szánakozó pofáját, hogy munkanélküli volt, meg hogy nincs jó anyagi helyzetben… azért annak idején csak összeharácsolt tbk. egy Bentley-t, egy lovardát… s hát ****** is kényeztetni kellett 😉

 • csuminéni

  ez a ****** Juhász mindig is gusztustalan volt. Emlékszem, amikor a rohadt verdájával a városháza előtti járdán parkolt, mivel “az járt neki”. Tudja, mi jár neki: kb. az, ami Cucu haverjának… Amikor a Toller elszállt, napokig ott játszotta az eszét a MézesMackóban, mintha máris ő lett volna a város ura. Végül csak oda került, ahová való: a “történelem” szemétdombjára.

 • —–

  Amikor megtehette,a rokonságot juttatta helyzetbe.Méghogy önzetlen?Karrierista!

 • Re: anulu

  Olvass tovább és ott a kérdésedre a válasz: “És innen kezd el építkezni, de úgy, hogy közben segíti és támogatja az embereket. Mi anno a Fideszt akartuk legyőzni, nem pedig a pécsieket. Az MSZP viszont más utat választott.”.

 • anulu

  “Azért bélyegeztek meg, mert Páva Zsolt 2009-es több mint kétharmados győzelme után a józan paraszti ész vezérelt. Ha valakit ilyen óriási többséggel választanak meg, az ellenzék egyet tehet: segíti a munkáját.”
  Tehát 2010-ben le kellett volna térdelnie mindenkinek Orbán elé?

 • Manci Pancsi

  Nagyon jó látod “objektív”. Ezek a ujhullámos komcsik megtanulták, megtanították ezekre a dolgokra.Lopni, lopatni,mellébeszélni stb. Juhász Istvá is követi a Tollert a “Fideszel bevetetni” Mert a Toller nem aktuális.

 • Csoki

  Bizony így van, ahogy mondja. Tollernél az ilyen Nyőgéri, Fuchs meg Tóth Berci félék nem sok sót ennének meg. Toller is csinált jó sok baromságot, de volt benne egyfajta baloldali tisztesség. Ezekben a mai MSZP-s fiatalokban semmi más, csak a haszonszerzés és a pénz.

 • Ő maga sem hiheti el azt, amit mond. Ügyes helyezkedő, önérdeket érvényesítő középszerű politikus-töltelék ez az ember. Isten óvjon az ilyenektől mindenkit! Nem is értem, ezek a bal oldalon miért osztódtak szanaszét, mikor mindnek tökéletesen egy rugóra jár az agya, visszakerülni a hatalomba!

 • Laca

  Szerintem szimpatikus figura, aki viszont túl naív a politikához.

 • Hiteles

  Politikus, mint a többi, csak Ő már sokszor bizonyította, hogy mennyire önzetlen és mindíg csak azért munkálkodik, hogy másoknak jobb legyen:)

 • objektiv

  KÖPÖNYEGFORGATÓ!