Június közepén megkezdődik a Centrum-parkoló felújítása

Június 15-ével megkezdődik a Centrum-parkoló felújítása, adta hírül közleményben a pécsi önkormányzat. A parkolófejlesztési projekt része az Ifjúsági-ház felújítása is, ennek a munkálatai már tavaly szeptemberben megkezdődtek.

hirdetés
Uránia Mozi

A Centrum parkoló és az Ifjúsági-ház felújítása összesen bruttó 1,126 milliárd forintot ölel fel, ezt a pénzt az önkormányzat pályázat útján nyerte el, még 2016-ban. Az Ifjúsági Ház munkálatai tavaly ősszel megkezdődtek és várhatóan 2020 szeptemberére be is fejeződnek.

A parkolóval több probléma is van. Mivel zömében nincs szilárd burkolata, száraz időben nagyon porzik, hiányzik a csapadékcsatorna, nincsenek szabályosan kijelölt parkolóhelyek, kevés a zöldfelület és a világítás is hiányos.

Az új köntösbe öltöztetett parkolóban a tervek szerint minden új parkolóhely térkő burkolatot kap, a lehulló csapadékot egy speciális olajleválasztós rendszer tisztítja meg, ami be lesz kötve a városi csapadékvíz-elvezető hálózatba.

Jelenleg 240 parkolóhelyet számlál a terület – igaz, közülük vannak nem szabványosan kialakítottak -, a fejlesztéseknek köszönhetően ez a szám 252-re bővül majd. Öt új akadálymentes parkolót és öt rakodóhelyet is kialakítanak árufeltöléshez. A már meglévő elektromos töltőállomás is bővül új helyekkel – egyidőben 4 kocsi is töltődhet.

Sok helyen elég viseltes már a burkolat

Sajnos számos lezárással is jár majd a parkoló felújítása. Több ütemben zajlanak majd:

I. ütem (június 15 – október 1.)

Itt lezárják a Centrum tömbparkolót és a kivitelezési munkák miatt a 6-os út felőli feljáró úton is lezárások várhatók. A parkoló a Jókai utca és a Nagy Lajos Király útja felől is megközelíthető lesz. Az Ifjúsági-ház keleti oldalánál és attól északra található parkoló rész továbbra is használható lesz az autósoknak, sőt, a Biokom megnyitja az Ipar utcában, a Siklósi úti felüljáró alatt található zúzottköves (az egykori Boccaccio diszkó területén kialakított) parkolót is, ahol a Centrum-parkolóra vonatkozó zónára bérlettel rendelkezők újabb jegy megváltása nélkül parkolhatnak.

II. ütem (várhatóan 2020. őszén kezdődik meg)

Csak azután kezdődhet a második ütem, hogy a nagy tömbparkolót megnyitják. Ekkor alakítják ki az Ifjúsági-ház és a Kereskedők Háza előtti új parkolókat, és az új parkot is.

A teljes beruházás mintegy 393 millió forintból valósul meg.