Hoax: nincs ebolás beteg Pécsen!

Pécsen még az ebola megjelenésére is felkészültek

Többen megosztották, és rengetegen kommentelték a Facebookon terjedő ama hírt, amely szerint karanténba helyeztek egy ebolás beteget Pécsen. A hírperc.net szerint vasárnap hajnalban érkezett egy hölgy a pécsi kórházba “lázzal, piros pöttyökkel a bőrén és más ebolás tünetekkel”. A rövid írásban a “kórház szóvivőjére” is hivatkoznak. A PTE Klinikai Központja most jogi lépésekre készül. 

hirdetés

Egymás után posztolják a pécsi Facebook-felhasználók azt a meglehetősen pontatlan “cikket”, amely szerint ebolás tünetekkel jelentkezett a pécsi kórházban egy hölgy. Az írás felületes, és a tünetek leírásán túl semmilyen pontos információt nem tartalmaz, mégis voltak, akik pánikba estek a hír hallatán – feltehetően azért, mert az író a “kórház szóvivőjére” hivatkozik.

ebola_retus

A hirperc.net oldalán ez a néhány sor olvasható:

Vasárnap hajnalban érkezett a beteg a pécsi kórházba lázzal, piros pöttyökkel a bőrén és más ebolás tünetekkel, az orvosok átfogó vizsgálata után megállapították, hogy a beteg ebolás és teljes karantént rendeltek el a beteg körül. A kórház szóvivője szűkszavúan nyilatkozott, állítása szerint urai a helyzetnek és pánikra semmi ok.

Kérdés, hogy vajon ez a hölgy az első áldozat Magyarországon? És hogy ő honnan kaphatta el a vírust? Kérdéseinkre hamarosan választ kapunk, addig is nem tehetünk mást mint hogy tesszük a dolgunkat és kivárjuk a stabil ellenszert.

Az ügyben megkerestük a PTE Klinikai Központját, ahol az ebolás beteg tényét egyértelműen cáfolták, sőt hívásunknak köszönhetően sajtóközleményben is megerősítették, nincs mitől tartani.

[note note_color=”#ffb766″]

Alább a közlemény, szó szerint közölve:

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja (PTE KK) határozottan cáfolja azt az álhírt, mely szerint ebolás beteget ápolnak a pécsi kórházban.

A PTE KK vezetői, munkatársai nem nyilatkoztak a hírt terjesztő portálnak, sem más médiumnak, főleg nem ilyen tartalommal.

Kérünk mindenkit, tartózkodjanak az ilyen és ehhez hasonló álhírek kreálásától és terjesztésétől, mert ez csak pánikkeltésre alkalmas!

A PTE a sajtóorgánummal szemben a szükséges jogi lépéseket haladéktalanul megteszi.

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ[/note] [box title=”FRISSÍTVE – Feljelentést tesz az ÁNTSZ”]

Ebolával kapcsolatos rémhírterjesztés, illetve pánikkeltés miatt feljelentést tesz az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). A közleményben azt írták: valótlan, minden alapot nélkülöző hírt közölt az az internetes portál, amelyik arról számolt be, hogy “lázzal, piros pöttyökkel a bőrén és más ebolás tünetekkel” szállítottak egy beteget a “pécsi kórházba”.

Az ÁNTSZ ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz az illetékes rendőrkapitányságon – tették hozzá. Kifejtették: az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által kiadott eljárásrend szerint, ha egy betegnél ebolaláz gyanúja merülne fel, akkor az illetőt az erre alkalmas mentőautóval a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórházba szállítanák, ahol elkülönítve, az ilyen jellegű betegek ellátására kialakított kórteremben helyeznék el.

A közleményt bővebben ITT olvashatják.[/box]