Kalapács alá kerülnek a baranyai földek

November 23-án, hétfőn kezdődnek a Baranya megyei földárverések, amelyek során 473 ingatlanra licitálhatnak az érdeklődők. Az árverések menetéről és a gyakorlati tudnivalókról Horváth Zoltán kormánymegbízott tartott sajtótájékoztatót pénteken a kormányhivatal Kodó dűlői épületében, ahol maga az árverés történik majd.

hirdetés

Egy hónappal ezelőtt, október 22-én váltak megtekinthetővé azoknak a megpályázható állami földeknek a helyrajzi számai, amelyekre a november 23-án induló Baranya megyei földárverésen lehet licitálni.

A földárverés nemsokára kezdődik
A földárverés nemsokára kezdődik

Horváth Zoltán kormánymegbízott elmondta, hogy ugyan november 23-án tartják az első nyilvános árverési napot a kormányhivatal Kodó dűlői épületében, az előkészületek már régóta – a pénteki sajtótájékoztatóval egy időben is – folynak. Megtörtént az árverés főpróbája is járási hivatalvezetők jelenlétében. A nagyszabású esemény lebonyolításának gördülékenysége érdekében a kormányhivatal szorosan együttműködött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, közjegyzőkkel, a Nemzeti Földalap vezetőivel, az Ügyvédi Kamarával.

A Kodó dűlői épületben egyszerre két teremben fog zajlani a licitálás, termenként naponta 9 földterület kerül kalapács alá, heti hat napon keresztül egészen december 23-ig. A 473 meghirdetett ingatlan ennyi idő alatt feltehetően gazdára fog találni.

Jó pénzért kelnek vajon el?
Jó pénzért kelnek vajon el?

A kormánymegbízott hozzátette, hogy a helyszíni adminisztráció megszervezése is a kormányhivatal dolga, épp ezért tesztelték a napokban az ezt a folyamatot segítő informatikai rendszert is, amelyet a napokban építettek ki. A kormányhivatal továbbá a 473 megvehető baranyai földterületről – amelyek közül a legtöbb a szigetvári járásban található – minden fontos információt közölt honlapjukon.

Az árverezők egyébként – akárcsak a filmekben – tárcsával jelzik az adott földterületre vonatkozó igényüket. De vajon mekkora a kiinduló összeg a licitek esetében? A kormánymegbízott elmondta, a legkisebb induló ár hektáronként 500 és 600 ezer forint között van, de akad olyan terület is, ahol ez az összeg 2 millió forint. Fontos tudni, hogy a Nemzeti Földalapkezelő felmérette ezeket a földeket egy értékbecslési eljárás során, ehhez a helyben szokásos árhoz képest plusz tíz százalékos felárat tartalmaznak majd az árak, az állam ugyanis csak ezen az áron fogja eladni a földeket.

Az árverésekre 3 hektárnál nagyobb területek esetében kerül sor, a 473 érintett baranyai terület mindegyike 3 hektárnál nagyobb és 10 hektárnál kisebb, vagy pont akkora.

Fontos tudni, hogy licitálni csak az tud, aki 30 ezer forintos regisztrációs díjat fizet (kizárólag készpénzben). Emellett azért van még pár követelmény. Az árverésen csak azok vehetnek részt, akik az adott árverésre bocsátott terület 20 kilométeres körzetében élnek, az árverésen résztvevőknek nem lehet a birtokában 300 hektárnál nagyobb földterület, valamint regisztrált földművesnek kell lenniük. Mindezt természetesen hatósági bizonyítvánnyal kell igazolniuk. A nullás adótartozásról szóló papírokat is el kell hozni, ha viszont ez elmarad, azt akár a helyszínen is be lehet szerezni. Lényeges, hogy vásárlás után a földeket nem lehet eladni, azokra elidegenítési tilalom vonatkozik, valamint azt is tudni kell, hogy külföldiek csak akkor licitálhatnak, ha életvitel szerűen Baranyában élnek, és a fenti követelményeknek megfelelnek.