Kamarai díj: bekeményítenek!

A NAV feladata lett, hogy beszedje a be nem fizetett kamarai díjakat. Sok cég ugyanis még a tavalyival is adós. 2012 óta ugyanis minden vállalkozásnak évi 5000 forint tagsági díjat kell fizetnie.

hirdetés

Sok cég nem tesz eleget kötelességének és nem fizeti be az 5000 forintos díjat. Pedig pontosan az volt az egyik cél, hogy kiszűrjék az alvó és a fiktív cégeket.

Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára úgy nyilatkozott, hogy Baranya megyében 50 ilyen ügyet adtak át a NAV-nak. Ezek a cégek vagy az idei, vagy a 2012 és 2013-as díjat sem fizették be.

A főtitkár elmondta: több olyan cég is van, amely tavaly nem fizetett, idén azonban már elküldte az 5000 forintot. Ebben az esetben viszont az iparkamara ezt az összeget a tavalyi pótlásának tekinti. Így a 2013-as tartozás megmarad.

A NAV viszont nem lesz túl elnéző: a késlekedőkkel szemben az eljárásért 5000 forintot számolnak fel, így nekik 10 000 forintot kell befizetniük. Két év tartozás esetén pedig 15 000-t.

Adó
Ezentúl a NAV hajtja be a díjakat.

 

Mire költik a pénzt?

Vannak, akik felháborodtak a kötelező díjon, Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkára azonban lapunknak elmondta: az így befolyó összeg (nagyjából 100-120 millió forint) nem fedezi az állam által kitűzött feladatokat.

-Jócskán több a feladat, mint a befolyó összeg, így azokat pályázati pénzekből, egyéb forrásokból – szolgáltatási bevételekből, önkéntes tagi díjakból – egészítjük ki. Ráadásul embereinket fejlesztési feladatoktól kell elvonnunk – mondja a titkár.

Síkfői azt szeretné, ha – francia mintára – a kamara kezelné az állami cégnyilvántartásokat, s működtetné a cégbíróságot is. Mert, mint korábban mi is megírtuk, nagy keveredés van ezen a területen.

A kamara a begyűjtött információkkal a fejlesztési, piacszervezési, szakképzési, innováció szervezési munkánkat is segíti. Statisztikai adatgyűjtéseket és elemzéseket végez. Ugyanakkor a nyilvántartását elérhetővé teszi az állami szervek számára is.

 • clown

  ha ja ////////////////!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Fodor Ibolya

  Sanyi bácsi !/butácska/hogy a stílusánál maradjak, bár kétlem hogy együtt homokoztunk!!/ szakszervezet??? Ugyan már……Ja, hogy ez ugyanaz? Akkor mégiscsak fején találtam a szeget!!

 • Gazsi Bácsi

  A kamara nem érdekvédelmi szervezet, hanem gazdasági önkormányzat. Legalább is a szakmai definíció szerint.
  Az más kérdés, hogy miként működik a valóságban.
  Leginkább azt tartom aggályosnak, hogy az éves kötelező tagdíjért nem kapunk érdemi ellenszolgáltatást. Pl. a PBKIK számos hangzatos nevű tagozata, illetve szakmai projektje vajon mennyi gyakorlati hasznot hajtott a tagoknak?

 • Sanyi bácsi

  Fodorka, szerencsétlenke,
  Az 5000 forintos tagdíj nem havi, hanem egy évre szól.
  A munkahelyi szakszervezetbe belépve sem te választod meg az érdekvédődet, mert az már adott.
  Nem te kampányoltál a Gámán ellen?
  Hm?

 • Fodor Ibolya

  A Jó Isten nem látott még olyant, hogy nem én választom meg az érdekvédőmet, hanem nekem teszik kötelezővé!! SŐT még büntet is, ha nem fizetek azért amit nem is kértem!!! SÜRGŐS!!!TÖRVÉNYMÓDOSÍTÁST!!!!OSZD MEG HA EGYET ÉRTESZ!!Majd ha a mikro, és mini vállalkozások olyan jól állnak, és fellendül a gazdaság akkor tudok gondolkozni hova adjak még havi 5000.-et!Egyenlőre örülök, ha meg tudok maradni…/az sem biztos/