Káosz a nyitva/zárva tartás körül

Máshova mennek...

Sem a Pécs Plaza, sem az Árkád nem tájékoztatta mindeddig vásárlóit arról, hogy mely üzleteik tartanak majd nyitva március 15-e után vasárnaponként. Minden bizonnyal azért, mert maguk az üzemeltetők sem tudják, csak annyit döntöttek el: az esélyt megadják. Legalábbis a kezdeti időszakban bizonyosan.

hirdetés

Másfél hete még a pécsi Árkád boltosai is úgy tudták – ahogy azt akkor többen is megerősítették lapunknak –, hogy az egész üzletközpont bezár az új törvény hatályba lépése után. A vezetőséget akkor nem értük el, de több boltos is azt közölte egybehangzóan, az Árkád vezetése azért döntött így, mert egy igényfelmérés után kiderült: kevesebb, mint tíz üzlet tudná vállalni a megkötéseket. A 200 négyzetméter alatti boltok csak akkor lehetnek nyitva, ha a tulajdonos vagy annak segítő családtagja áll a pult mögött.

Most azonban olyan hírek kaptak szárnyra, hogy mégis nyitva lesz Árkád. Az Árkádot üzemeltető ECE Projekt Management fővárosi központjában azt közölték, hogy a pécsi Árkád mégis kinyit vasárnap, de azt, hogy pontosan hány üzletbe lehet bemenni s melyekbe, azt még nem lehet tudni.

A pécsi Árkádtól hivatalosan úgy értesültünk, hogy az üzletek többsége bizonyosan zárva lesz, de figyelembe vették azon bérlők igényeit, akik meg tudnak felelni a törvényi előírásoknak. Miattuk kinyitnak vasárnaponként, marad az eddig megszokott nyitva tartás számukra, s ingyenes lesz a parkolás is. Korábban az is eldőlt, hogy csütörtök és szombat között egy órával tovább, este kilencig maradnak nyitva az üzletek.

Rákérdeztünk, hogy korábban a boltosok miért nyilatkoztak úgy lapunknak, hogy megszületett a döntés a vasárnapi zárva tartásról. Ezzel kapcsolatban azt mondták, a vezetőség mindvégig a bérlők igényeit vette alapul, s ennek alapján hozott döntéseket, ahogy a nyitva tartással kapcsolatban is. – A bérlői visszajelzések alapján igény merült fel a vasárnapi nyitva tartásra, így a csütörtöktől szombatig tartó hosszított nyitva tartáson túl nem változtatunk az üzemeltetés menetén – írta levelében az Árkád vezetése.

Hozzátették: amennyiben a bérlők megváltoztatják álláspontjukat, úgy dönthetnek arról, hogy a bevásárlóközpontot bezárják a vasárnapokon.

Az Árkáddal szomszédos Forrás Üzletház is nyitva lesz, eddig 8-10 bolt jelezte, hogy legalább az első három hónapban próbajelleggel vasárnap is dolgoznak majd.

A Pécs Pláza esetén ugyanakkor nem történt változás az utóbbi egy-két hétben, ahogy azt az üzemeltetők vállalták: a mozi és az ételudvar miatt biztosan nyitva lesz az épület. Egyben minden bérlőjüknek biztosították a nyitva tartás lehetőségét, ha megfelelnek a törvénynek. Azt ugyanakkor még mindig nem sikerült megtudni, hogy hány üzlet küszöbét léphetjük át majd a hetek utolsó napján a jövőben.

Az Király utca végén lévő Átrium, a Citrom utcai Colonia Passage és a Rákóczi úti Kereskedők Háza szinte biztosan nem vár senkit vasárnap, hiszen eddig sem voltak nyitva ezen a napon.