Káoszt okozott a pécsi ellenzéknél a migránsügy

Röszke, 2015. szeptember 14. Illegális bevándorlók mennek a gyûjtõpont felé a magyar-szerb határon, a Horgos-Szeged vasútvonal mentén, Röszke közelében 2015. szeptember 14-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Az év első közgyűlésének utolsó napirendi pontjaként tárgyalták a képviselők a Fidesz-frakció azon javaslatát, hogy a testület foglaljon állást és támogassa a kötelező betelepítési kvóta elleni harcát. A fideszes többségű grémium elfogadta az előterjesztést, az ellenzéki képviselők azonban nemmel – vagy egyáltalán nem – szavaztak. Megkérdeztük őket, hogy miért döntöttek így.

Egy képviselő, Fodor Ibolya nem volt jelen annak a napirendi pontnak a tárgyalásán, amely arról szólt, hogy Pécs városa álljon ki a kormány mellett a kötelező betelepítési kvóta ellen. A Fidesz-KDNP városatyái megszavazták a javaslatot, az ellenzék részéről a szocialista képviselők azonban nemet mondtak a javaslatra.

Gulyás Emil szerint ugyan minden nemzetnek szuverén joga, hogy milyen választ ad a migráció veszélyeire, hogy megvédje kultúráját, s meghatározza azt, hogy mennyi bevándorlót fogad be. Ezt viszont csak akkor tudja megtenni, ha vannak elképzelései az integrációjukkal kapcsolatban. A politikus arra azonban nem válaszolt, hogy támogatják-e a bevándorlók tömeges letelepítését.

Gulyás Emil
Gulyás Emil nemmel szavazott

 

Nem nyomta meg egyik gombot sem, azaz nem szavazott Keresztes Lóránt, az LMP képviselője. Ő benyújtott egy alternatív javaslatot, amely például több ezer fővel emelné meg a honvédség és a rendőrség állományát, ám kezdeményezését szerinte csak a Jobbik és az ÖPE támogatta, így módosító indítványát elutasították.

keresztes
Keresztes Lóránt nem vett részt a szavazáson

– Ez globális probléma, ami természetesen hatással van Pécsre és Magyarországra is. Szerintem nincs értelme, hogy egy közgyűlésen egy központilag megírt kommunikációs javaslatot terjesszenek be politikai lépésként – fogalmazott.

Az ÖPE megosztott volt a kérdésben. Vicze Csilla, a szervezet új képviselője megszavazta a Fidesz javaslatát, bár keményebb döntéseket vár még.

Vicze Csilla
Vicze Csilla még keményebb lenne

– Fontosnak tartom az ügyet. De nemcsak a kvótát kell leszavazni, tehát a kvótát elvetni az Európai Bíróság döntésétől függetlenül, hanem még tovább kell menni. Kevésnek tartom a Fidesz javaslatát, ezért fontos lenne más rossz uniós szabályokat is elutasítani, mint például a Dublin III. jegyzőkönyvet.

Ez azt jelenti, hogy abba az országba visszatoloncolhatják a menekültet, amelyik országban regisztrálták.

A másik ok, amiért így szavazott az, hogy szerinte a városnak határozottan fel kellene lépnie és megvédeni saját területét, azaz hogy Pécs közigazgatási határán belül és a város környékén se épülhessen befogadóállomás.

kővári jános6
Kővári János javaslatát elutasították

Kővári János, az ÖPE másik képviselője ellenben nem szavazott, miután az általa benyújtott javaslatot nem fogadta el a testület. Ami arról szólt volna, hogy hozzanak létre egy olyan pénzügyi alapot, amibe az érintett országokban extraprofitot termelő multikra kivetett különadó kerülne, s abból fedeznék a háború sújtotta államok helyreállítását.

– Miután azonban javaslatról még szavazni sem lehetett, nem vettem részt a szavazásban – mondta.