Karácsony előtt fizettetnek tízezreket

Lapunk több olvasója panaszolja, hogy az Eon karácsony előtt bombázza őket 10-30 ezer forintos elszámoló számlákkal, ráadásul a fizetési határidőt is rendkívül szűkre szabta az energiaszolgáltató. A vállalat szerint minden rendben van, de tudnak adni részletfizetést, ha kérjük.

hirdetés

– Minden decemberben nagyon meg kell húzni a nadrágszíjat az ajándékozás, a favásárlás, a vendégfogadások kiadásai miatt. Most viszont nehéz helyzetbe kerültünk: több mint húszezer forintot kellene befizetnünk az áram elszámoló számlára. El vagyok keseredve – meséli Szabó Edit, pécsi anyuka.

Esete nem egyedi, a napokban több olvasónk is kiakadt, s megkereste lapunkat. Azt szerették volna tudni, az Eon miért éppen karácsony előtt küldi ki a tetemes összegekről szóló csekkeket?

Varga Ivett, az energiaszolgáltató szóvivője szerint nem direkt decemberre ütemezik az elszámolásokat, bár, ismerte el, vannak, akiknek ebben a hónapban esedékesek az ilyen csekkek.

számla, közmű2

– A leolvasás, majd az azt követő elszámoló számla kiadása folyamatosan történik, az év során minden hónapban ugyanannyi ügyfelünknél. Márciusban például ugyanannyian kapnak elszámoló számlát, mint novemberben – mondta a szóvivő.

Azt mondta, az Eon-számlákat az évi egy leolvasás után állapítják meg; az egy évvel korábbi fogyasztás 1/12-ed részének díját kérik a havi csekkeken. Ha időközben új családtaggal bővült a háztartás, klímát vagy más, sokat fogyasztó készüléket szereltek be, nagy elszámoló számla érkezhet; ha viszont csökken a fogyasztás, ugyanígy vissza is kaphat pénzt az ügyfél.

– A meglepetéseket el lehet kerülni, ha folyamatosan nyomon követjük a fogyasztást; ha komolyabban eltér az átlagszámlákon szereplő értékektől a felhasznált energia mennyisége, érdemes kérni az Eontól telefonon vagy személyesen a részszámlákban kiszámlázott mennyiségek megváltoztatását. Ugyanígy évente egyszer – az elszámoló számla fizetési határidejének napjáig – lehet kérni a diktálós módszerre való áttérést. Ez esetben minden hónapban neten vagy telefonon kell jelezni az Eonnak, mennyi volt az adott hónapban a fogyasztás; a szolgáltató ennek megfelelően számláz pont annyit.

Varga Ivett azt mondta, akinek gondot okoz a mostani nagy összegű számla rendezése, kérhet részletfizetést.

– A fizetési határidőtől kezdve maximum tizenöt napon belül kell jelezni a kérést; figyelembe vesszük az ügyfél korábbi fizetési hajlandóságát és együttműködési készségét – mondja Varga Ivett. Alapesetben hat havi részletfizetésre van lehetőség, míg a szociálisan rászoruló védendő fogyasztók 12 havi részletet is kaphatnak.

[box title=”A Tettye évente kétszer olvassa le az órát” box_color=”#1974d1″]- A Tettye Forrásház évente kétszer a leolvasott mérőállás alapján küldi elszámoló számláit. Minden év első felében pontosítjuk az átlagfogyasztást az előző évi fogyasztás alapján, így a számlák kiegyenlítettebb terhelést jelentenek – mondja Csöngei Adrienn, a vállalat szóvivője. A pécsi cég is küld decemberben elszámolókat, de ezek fizetési határideje a hónap utolsó napja. E cég is azt javasolja, hogy ha drasztikusan, egyik hónapról a másikra megnövekszik a fogyasztás, azt közöljék a céggel, így elkerülhetőek a nagyobb számlák. Ha gond van, a Tettye is segít, például részletfizetéssel.[/box]

 • lg22

  Végszámla után autómatice emelik a havidíjat de minden évbe csak rá kell fizetni pedig az ember nem pocsékolja azt a kurva áramot!
  Kicsit furcsa h évről évre az ember többet fizet havi szinten hátha nem haladja túl a fogyasztást hát ne aggódj tesznek róla h kelljen még egy kicsit befizetni!

 • Judit

  Kedves Kevin! A vizóra is igen egyszerü találmány. Minden hónapban leolvasom, megnézem a fogyasztást, és hipp-hopp aszerint módosittatom az előlegemet. Minden vizórán vannak számok, nem olyan nehéz az. Ugyanez gázóránál, villanyóránál. Az olyan fogyasztó aki nem tartja a nyilván saját fogyasztását. az ne csodálkozzon, ha nagy számlát kap. Empátiának pedig nincs sok köze az ésszerüséghez

 • Névtelen

  Ez a rezsicsökkentés?

 • Wecza

  Nekem idén januárban tönkrement az ősrégi fagyasztó szekrényem, másikat nem tudtam venni. Mivel nem ment a fagyasztó egész évben, a szeptemberi leolvasáskor derült ki, mennyit is fogyasztott. Ledöbbentem, hogy egy nem megfelelő háztartási eszköz mennyi áramot tud zabálni. Vissza is utaltak.

 • Robbancs

  A kis Szemét eon nekünk1950 m3 ig küldött elszámoló számlát, míg az óránkon 1520 volt leolvasható(természetesen ezt még a 11% r csökkentés előtt kellett befizetnünk).Írtam nekik, a válasz:a panasz kivizsgálás várhatóan 10-15 napon belül, de ha nem fizetem be a szálát kikapcsolás várható időpontja 8 munkanapon belül!! Gratulálok a kis k@cs@g@knek!!!

 • kata

  Minden hónapban megnèzem hogy àll a fogyasztàsom a gàznàl ès a villanynàl. Nàlunk októberben olvassàk le egyszerre a kettő. Erre mindenkinek szàmítania kell minden èvben. Azt is ki lehet szàmolni, hogy mi lesz az elszàmolô szàmlàn, nekem idèn is, tavaly is sikerült, szerencsès voltam, mindkèt èvben kaptam vissza pènzt. Csak jobban odafigyeltem apró dolgokra. Ès hogy az èves leolvasàsnak mi köze a rezsicsökkentèshez…….hàt ezt nem igazàn èrtem.

 • Kevin

  Kedves Judit lehet hogy ön nagyon okosnak tartaja magát, de vannak olyan felépitésű vízórák, amelyeknél emeber legyen a talpán aki eligazodik rajta. Több empátiát, bárha tudja mit jelent ez a szó !

 • adózó

  Egyetértek Judittal !
  A villanyóra hozzáférhető, le kell olvasni havonta a fogyasztást és ahhoz képest kell bejelenteni egy picit magasabb átlagfogyasztást. Erről nem a szolgáltató tehet. Félreértés ne legyen, nem védem a szolgáltatót, de erről csak a fogyasztó tehet. Ellenőrizni kell esetleg egy régi mosógépet, frigót mert képes akár dupla annyit fogyasztani mint egy új masina. Kell nézni mikor van kedvező 10 havi hitel és kell venni másikat, én is kiszámoltam, 16hónap alatt hozta vissza az árát a mosógép, ennyivel fogyasztott kevesebb áramot és vízet.

 • SE

  Ez az ára a rezsicsökkentésnek…

 • Judit

  Nem értem a hisztit. Ott van az óra náluk, miért nem ellenörzik a saját fogyasztásukat? Ezek az emberek butábbak az átlagnál.