Karácsonyfa-dömping lesz idén

Napokon belül mindenhol fenyőillat lesz: december közepétől jönnek a karácsonyfa árusok. Várhatóan idén kevesebb eladó fa lesz Pécsett, mert tavaly elszámolták magukat az árusok, rengeteg eladhatatlan fát kellett kidobniuk.

hirdetés

Idén a fenyőfákat Pécs közterein december 15-től árulják. Három frekventált helyszín lesz: a vásárcsarnok előtti tér, az uránvárosi piac, a harmadik pedig a vásártér lesz a sorban.

Az árusok általában Somogy és Tolna megyéből jönnek, jellemzően Nagykanizsáról, Gyékényesről, Berzencéből hoznak a városba fenyőket.

– Tavaly pórul jártak az árusok, mert sokat hoztak és rajtuk maradt. Csaknem ezer fát vissza kellett vinniük. A kereslet már nem olyan, mint régen volt – mondta Völgyi Ferenc, a Vásárcsarnok piacfelügyelője.

Idén 53 árus, csaknem 16 ezer fenyőfát próbál majd eladni december 15-től Pécs közterületein, ám ezeken kívül várhatóan áruházak parkolójában is megvásárolhatjuk a szeretet ünnepének díszét.

Az általunk megkérdezett termelők azt mondták, hogy a fenyő ára hasonló lesz, mint az elmúlt 2-3 évben. A Nordmann métere ötezer forint lesz, így egy három és fél méteres 20 ezer forintba kerül majd. Az ezüstfenyő métere 3-4000 forint között alakul. Egy embernagyságú lucfenyőért szintén háromezret kérhetnek.