Kátyúkat keresnek Pécsett

Tavasszal és nyáron több tízezer kátyút számoltak fel a pécsi belterületi utakon a BIOKOM munkatársai. Most még egy hónapon át újra járják a szakaszokat, s igyekeznek mindent megtenni a tél beállta előtt a tartós javításokért.

hirdetés

Kátyúk mindig voltak és lesznek is, ez már csak ilyen. A kérdés csak az, mennyi is van valójában? A BIOKOM egyik legfontosabb feladatának tartja, hogy eredményesen harcoljanak a gödrök ellen.

– Három kategóriába soroltuk a pécsi utakat; az elsőben a tömegközlekedés által érintett szakaszok, a másodikban a városi gyűjtőutak szerepelnek, míg a harmadikban a kisebb forgalmú utcák. Tavasszal és nyáron a számba vett összes hibát, javítottuk az első két kategória esetében, és a lakóutakon is igyekeztünk minden, balesetveszélyt jelentő hibát javítani, de most októberben végigvizsgáljuk ismét a fő útvonalakat – mondja Simon István, a városüzemeltetési cég illetékese.

Az eddigi munkák során mintegy huszonegyezer négyzetméternyi, azaz nagyjából két jókora focipályányi kátyút tüntettek el a szakemberek. Egyrészt a BIOKOM saját brigádja dolgozott, s dolgozik jelenleg is mindennap, emellett alvállalkozókat is bevontak a feladatba.

– A korábbi években előfordult, hogy télen kellett jelentős kátyúzási feladatokat végrehajtani; emiatt rengeteget költöttek a drága, hideg időben alkalmazható technikára. Mi ezt szeretnénk megelőzni azzal, hogy most jelentős erőket mozgósítunk. Nem akarunk esélyt adni a hónak és a jégnek – magyarázza Simon.

A szakember elmondta: nemcsak kátyúznak, hanem a vízelvezetést is rendbe teszik, hogy ne álljon meg az utakon a víz. Emellett a kisebb réseket, hajszálrepedéseket is igyekeznek befoltozni a fagy előtt, hogy a csapadék ne folyhasson be a résekbe.

2010 óta a korábbi eljárásokkal szemben már négyszög alakban körbevágják a kátyúkat, s komplex javítást hajtanak végre – mondják a BIOKOM-nál. Ennek köszönhetően százból több mint kilencven esetben ugyanott nem keletkezik újabb gödör.

[frame]

Segítsen kátyút találni!

A BIOKOM folyamatosan járja az utakat, de ennek ellenére is előfordulhat, hogy egy-egy eldugott parkolóba, kisebb utcába nem jutnak el a szakemberek. Éppen ezért mindenkitől azt kéri a cég, hogy amennyiben lakóhelye, munkahelye környékén veszélyes kátyút talál, jelezze azt a 72/502-101-es telefonszámon.

[/frame]

  • pécsi

    Ennek szívből örülünk de talán ha az aszfalt nem hideg lenne amit bedolgoznak és a vizes úthenger hengerét nem gázolajjal kenegetnék (mint ahogyan az újságban megjelent képen látható) lehet hogy jobb eredményeket érnének el. Amúgy a 100-ból kilencven az jó esetben is csak 20. A vágásos technológia csak max 1-2 éves megoldás…

  • BBking

    Az legalább szimpatikus, hogy megkérdeznek! Holnap be is telefonálok!