“Kávépénz”: Így adakozzon, aki akar

A felfüggesztett kávé vásárlása egyre népszerűbb a világon, idén pedig már Magyarországon is több üzlet csatlakozik a programhoz. Pécsett azonban még kevesen ismerik és használják ezt az adományozási formát. Pedig akár már egy fodrásznál is ajándékozhatnánk ilyen módon.

hirdetés

A felfüggesztett kávé mozgalom Nápolyból indult, de a Facebook hatására mára az egész világon népszerű lett. Olaszországban már 2004-ben publikáltak cikket a témában, pár hónapja pedig Pécsett is megjelent ez az újfajta adományozási forma. A lényege, hogy a vásárlók például egy kávézás alkalmával a saját fogyasztásuk mellett egy vagy több plusz italt is kifizetnek. Ezt az üzletekben feljegyzik és egy arra járó rászoruló megkaphatja ajándékba.

A szolgáltatás eredetileg kávéra vonatkozott, és most is az a leggyakoribb tétel, de a legkülönbözőbb dolgokért is fizethetünk már felfüggesztve, így például az egyik pécsi fodrász is belépett a rendszerbe.

A mozgalomban részt vevőket ugyanis egy adatbázisban gyűjtik, amit egy térképen is megjelenítenek, így mindenki könnyedén utánanézhet, hogy a környékén hol ajándékozhat ilyen módon. Ezeket a helyeket egy matricával jelölik meg a tulajdonosok a könnyebb azonosítás érdekében. Pécsett egyelőre négy hely van feltüntetve ezen a listán: két presszó, egy pékség és egy fodrászat.

Egyesek szerint azért népszerű ez az adományozási forma, mert aki segíteni szeretne másokon, így biztos lehet abban, hogy tényleg arra adja a pénzét, amire szánta. A pécsi Hunyadi úton található pékség például a legnépszerűbb közösségi hálón talált az “adj egyet ajándékba” programra és mivel sok rászorulót vonz oda a finom illat, áprilisban úgy döntöttek, hogy csatlakoznak.

Az adományázók így biztosak lehetnek abban, hogy mire adnak pénzt

– Előtte is adtunk néha a rászorulóknak, de sajnos több az éhes ember, mint amennyinek mi ételt tudnánk adni. Ezért úgy döntöttünk, hogy nálunk is lehet fizetni felfüggesztett kávéért és péksüteményért. Az akciónknak sokan örülnek, ugyanakkor nem jellemző, hogy ezzel visszaélnének. Bár annak, aki minden nap jön, szólunk, hogy nincs ennyi felajánlás – mondta el lapunknak Zombory Andrea, a pékség egyik tulajdonosa, aki szerint Pécsett ők csatlakoztak másodikként a kezdeményezéshez.

Hogy a kezdeti nápolyi kávéadományozástól hogyan jutottunk el a legkülönbözőbb szolgáltatásokig, nem lehet tudni. Pécsett azonban már egy Király utcában dolgozó fodrász is belépett az “adj egyet ajándékba” programba:

– Elsősorban arra gondoltam, hogy hajvágást ajánlhatnának fel a vendégek. De ez a jótékonysági forma sajnos még nem elég elterjedt, nálam még senki sem vette igénybe – tudtuk meg Petrovics Mihálynétól. A fodrász egyébként bízik benne, hogy az emberek nem élnének vissza ezzel a lehetőséggel.

 • Kata

  Itt a térkép, keresővel…
  🙂

  http://www.adjegyetajandekba.hu/helyek

 • Fodor Ibolya

  Köszikávé, és köszifalat az ANK büféjében is már tavaly tavasz óta létezik!!

 • Hotter

  Távol áll tőlem az adakozási kedvet elvenni, de sok boltban még a visszajáró pénzből is lop az alkalmazott… de rendkivül jó ötlet csak valami ellenőrzési forma jó lenne.

 • Alex

  Jó lenne összeszedni ténylegesen ezeknek a helyeknek a nevét, hogy tudjuk merre menjünk

 • Tamás

  http://www.szememfenye.hu/
  rovat/
  koszikave