Kávéval emlékezzünk 1848-ra!

Különleges programot hirdetett a Pécsi Polgári Szalon a március 15-i ünnepen. A Kossuth téren elhelyezték a civil szervezetek, önkormányzatok és a pártok is a megemlékezés koszorúit.

hirdetés

A lassan már megszokott hideg, télies idő ellenére március 15-én idén is több százan vettek részt a városi rendezvényen, és a városvezetők mellett a politikai pártok, egyesületek képviselői is szép számmal jelentek meg a megemlékezésen. A szitáló eső miatt viszont a kisgyermekes családok közül csak kevesen merészkedtek ki az ünnepségre, pedig korabeli játékokkal várták őket.

márc15c

A lovasfelvonulással, kardbemutatóval és néptáncelőadással fűszerezett ünnepen a Pécsi Polgári Szalon elnöke, Lengvárszky Attila az 1848-as ifjak tetteire emlékezve elmondta, ha a vezető karizmatikus, és ha az ügy össznemzeti érdeket érint, akkor megmozdul a nemzet. A második üzenete ennek a napnak az összefogás. Hiszen a 12 pont aláírása után megalakították a forradalmi választmányt, amelyben a radikális kispolgári értelmiség mellett a nemesség liberális értelmisége része is ott volt, majd pedig az arisztokrácia is arra törekedett, hogy létrehozzák a polgári Magyarország alapjait – mondta Lengvárszky Attila. A harmadik üzenete pedig sajátosan pécsi is, a Pécsi Polgári Szalon kezdeményezése.

– Az első pécsi korty kávé utáni gondolat felajánlásáról van szó. A 1848-as mozgalom a Pilvax Kávéházból indult, s ma Pécsen újra egymást érik a kávézók, ezért a márciusi ifjakra emlékezve az első korty kávé utáni gondolat Pécs városáról szóljon, hogy mit tudunk tenni ezért a közösségért – mondta az elnök. A Polgári Szalon vállalja, hogy az így összegyűlt gondolatokat, ötleteket a pécsi városvezetésnek átadja.

A Pécsi Polgári Szalon vezetője utalt rá, 1848-ban átalakult a közigazgatás, új gazdálkodási elveket vezettünk be, és Magyarország új politikai státuszt kapott.

– Hazánk önvédelmi háborút folytatott, de a túlerővel szemben nem volt esély. A szabadságharc elbukott, de azt üzeni, hogy a meg tudjuk védeni országunkat, határainkat. Az azt követő időszak az önkényé volt, de a polgári fejlődést nem lehetett elvenni – mondta.

marcgal01
marcgal02
márc15a
márc15b
marcgal03
marcgal04
marcgal05
marcgal06
marcgal07
marcgal08
marcgal10
márc15d
marcgal11
marcgal12
marcgal14

Az ünnepség zárasként a Fidesz-KDNP, a Fidelitas, a DK, az LMP, az MSZP, a Jobbik mellett civil szervezetek, a Baranya megyei önkormányzat és a pécsi önkormányzat is koszorút helyezett el Kossuth Lajos szobránál.