Nem áprilisi tréfa: kamerákkal lőnek majd a zsaruk

Kozármislenynél figyel ez a kamera

Nemsokára elstartol az okos traffipax-rendszer a megyében, és ha a szuperkamerák valóban úgy működnek majd, ahogy azt ígérik, akkor egy kifejezetten hatékony megoldással fognak szembesülni az autósok. És durva büntetések jöhetnek. 

hirdetés

Nem áprilisi tréfa, hogy a tesztüzem után április elején (pontosan 5-én) élesítik Pécsett is a szupertraffipaxokat. Ez pedig azt jelenti, hogy az autós közlekedés mindent látó szemei várhatóan nagyon csúnyán fognak nézni azokra a sofőrökre, akik a megyében gyorsabban hajtanak a kelleténél, vagy esetleg megszegnek más egyéb szabályokat. Ezek az okos, fix telepítésű traffipaxok ugyanis nem csupán a kocsik sebességét mérik.

Mit tudnak az okos traffipaxok?

A magyar ARH Kft. által fejlesztett úgynevezett SpeedCAM kamerák – amiket a rendőrség „röviden” Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pontnak nevez – a gyorshajtók bemérése mellett képesek azt is megállapítani, érvényes-e kocsink műszakija, kiszúrják, ha nincs bekapcsolva a biztonsági övünk, ha átlépjük a záróvonalat, ha nem a kötelező haladási iránynak megfelelően megyünk, ha tilos jelzésbe hajtunk.

Kozármislenynél figyel ez a kamera
Kozármislenynél figyel ez a kamera

Ha ez nem lenne elég, a fix kamerák rendszámfelismerő funkciójának köszönhetően ki lehet szűrni azokat az autókat, melyeket kivontak a forgalomból, vagy melyeknek tulajdonosai nem fizették be a kötelező biztosításukat, de még a lopott kocsikat is észlelik.

Az ARH Kft. szuper traffipaxai
Az ARH Kft. szuper traffipaxai (fotó: ARH)

Az ARH Kft. honlapján található leírásból az is kiderül, hogy a traffipaxok forgalomszámlálásra is jól hasznosíthatók, észlelik és jelzik a torlódásokat és a veszélyes árut szállító járműveket is. Továbbá figyelik, hogy ha vasúti átjárón haladunk át, azt szabályosan tesszük-e, és azt is, hogy a forgalomirányító jelzőlámpáknál észnél vagyunk-e, hogy tudjuk-e hogyan kell használni a leállósávot, és hogy ügyelünk-e a buszsávokra.

A rendőrség készített egy aranyos animációt a traffipaxok működéséről:

Ha tehát az óvatlan sofőr egy ilyen traffipaxba fut bele, akár egyszerre több szabályszegés, mulasztás, jogsértés miatt is kaphat egy vaskos borítékot a postástól.

Hogyan működnek a szuperkamerák?

Az ARH Kft. angol nyelvű termékismertetőjéből kiderül, hogy a radar-elven működő kamerák az általuk kibocsátott radarhullámok és azok visszaverődésének gyakorisága-sűrűsége alapján határozzák meg egy kocsi sebességét, amit akár 255 kilométeres sebességig pontosan ki is tudnak számolni. A bemért kocsik adatait egy védett Ethernet netkapcsolaton keresztül továbbítják a központba.

Hány darab fix kamerára számíthatunk, és hol?

Itt lesznek a traffipaxok a megyében (kép: police.hu)
Itt lesznek a traffipaxok a megyében (kép: police.hu)

Baranyában 6 fix SpeedCAM kamerát helyeznek üzembe. A megyében autózók Pécsett a Budai vámnál, az 57-es főút kozármislenyi elágazójánál, a 6-os főúton Mecseknádasdnál, valamint Botykapeterdnél, a 67-es főúton Szulimánnál (Szigetvárnál), a 66-oson pedig Sásdnál találkozhatnak ilyen kamerákkal.

Figyeljük a traffipaxokat!

Ezek ellen a csúcstraffipaxok ellen feltehetően nem nagyon fog működni a visszapillantóra aggatott CD-lemez, vagy a hasonló sufni-tunningok. Ami azért nem baj, mert a traffipaxok működését egy ideje nem is lehet büntetlenül befolyásolni. És másik rossz hírünk, hogy legtöbbször a kamerákat ugyan figyelmeztető tábla is jelzi előre, de ezek általában már olyan távolságban vannak, hogy addigra simán bemérik az autónkat.

A rendőrség segít
A rendőrség segít

A legjobb megoldás a büntetések elkerülésére, ha tudjuk, hogy hol vannak a kamerák. Ha nagyon unatkozunk, és sok az időnk az autóút előtt, érdemes átfutni a rendőrség honlapját (police.hu), hiszen ott minden hónapban feltüntetik a sebességmérés „menetrendjét”. Ha nem vesszük a fáradtságot a hosszú lista átbogarászására, akkor sincs baj, hiszen ma már nagyon népszerűek azok az okostelefonos alkalmazások, melyek szólnak, ha a közelben „ólálkodik” egy kamera.

A legjobb választás ez a program?
A legjobb választás ez a program?

Ilyen alkalmazás a hazai fejlesztésű Traffi Hunter, melynek fejlesztői a rendőrségi mérő-listát (helyszínnel és időponttal, térképpel, fix kamerákkal) felvezetik a program rendszerébe. Indulás előtt el kell csak indítani (a telefont azonban érdemes töltőre dugni), az alkalmazás pedig előre szól majd, ha közeledünk egy mérőállomáshoz. A Traffi Hunter felhasználói továbbá jelezhetik az appban, ha meglepetésszerűen ellenőriznek valahol.

A Waze felhasználói nagyon segítőkészek
A Waze felhasználói nagyon segítőkészek

Hasonló funkcióval bír a Waze „közösségi navigációs” alkalmazása is. Mondjuk a Waze inkább a valóban navigációs program, a kamerafigyelés csupán extra. Viszont a felhasználók nagyon aktívak, a traffipaxok mellett torlódásokat, útmunkákat, baleseteket is jeleznek egymásnak az alkalmazáson belül.