Kedvezményes buszjegyvásárlással tehetnek a pécsiek a környezetszennyezés ellen

Az Európai Fenntarthatósági Hét idejére a pécsiek kedvezményes jegyet válthatnak a Tüke Busz Zrt. járataira a környezettudatosság jegyében. A 7 napos jegy egy hétig, azaz május 30-tól június 5-ig használható fel utazásra. A jegy gyakorlatilag 7 napos bérletként működik.

Az energiatudatosság és energiahatékonyság, valamint a zöld energetikai fejlesztések iránti nyitottságot és elkötelezettséget szem előtt tartó közös szándéknyilatkozatot írt alá Pécs, a Pécsi Tudományegyetem, a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft., a Pécsi Egyházmegye, a Baranya Megyei Önkormányzat, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, a Leőwey Klára Gimnázium, valamint a Virtuális Erőmű Program (VEP). Az aláíró felek megállapodtak abban, hogy létrehozzák és működtetni kezdik a Baranyai Virtuális Erőmű Programot (BAVEP).

Ennek a programnak az első „akciója” az Európai Fenntarthatósági Héten vásárolható kedvezményes jegy. Május 30-án a Tüke Busz Zrt. bérletpénztáraiban a 7 napos jegyet 3500 forint helyett a 3 napos jegy áráért, azaz 2800 forintért lehet megvásárolni. A 7 napos jegy egy hétig, azaz június 5-én 24 óráig használható fel utazásra.

Páva Zsolt, Pécs polgármester és Kővári János, az ÖPE önkormányzati képviselője maguk is vásároltak 7 napos jegyet, majd a polgármester elmondta, nagyon fontos tenni azért, hogy a járművekből származó károsanyag-kibocsátást csökkentsük. Ennek érdekében biztatják a lakosságot arra, hogy tömegközlekedést, vagy még inkább gyalogos, kerékpáros, vagy egyéb környezetkímélő közlekedési megoldást válasszanak.

– Mindannyian tanúi voltunk annak, hogy a Király utca nemrég folyóvá változott, ami intő jel arra, hogy a klímaváltozás minket is elért. Ezért nekünk is tennünk kell azért, hogy visszaszorítsuk a klímaváltozás legfőbb okát, a szén-dioxid-kibocsátást, aminek közel negyedéért tudjuk, hogy a közlekedés felel – mondta Kővári János.

A környezettudatosság érdekében a PTE meghirdette a „Zéró Emissziós Napok” (ZEN) programját, melynek célja a környezetbarát közlekedési módok népszerűsítése. Intézmények, cégek, iskolák és magánszemélyek csatlakozhatnak a programhoz, egy, az egyetem által megnyitott regisztrációs felületen, ahol minden résztvevő pontosan nyomon követheti mérőszámokon alapuló saját környezettudatos közlekedését, mondta Radvánszky Bertalan, a PTE Sugárvédelmi Szolgálat vezetője és a PTE Zöld Egyetem program munkatársa a ZEN-ről.

hirdetés

Hirdetés