Kemenesi: látszólag igazi európai járvánnyá kezdi kinőni magát a majomhimlő

De csak látszólag! A pécsi virológus szerint a terjedési láncolatot ugyanis még nem sikerült feltárni, ezért nehéz megítélni a helyzetet. De közben a szakemberek egyre feszültebb figyelemmel kísérik az eseményeket, hiszen az esetszámok növekedése sosem jó…

hirdetés
Uránia Mozi

Jelenleg a vírusfertőzés 227 megerősített és több mint 300 megerősített és gyanított esettel rendelkezik 19 országban – írta legfrissebb Facebook-bejegyzésében Kemenesi Gábor.

A pécsi virológus kifejtette, minél több ismert eset van, annál több ismeretlenre számítanak a szakemberek addig, amíg ezek kapcsolódását nem tárják fel.

A tünetek egészen enyhék is lehetnek, ami szintén rossz hír a terjedésre nézve.

Hozzátette, a vírus alapvető tulajdonságainak megváltozására nem számítanak, szerinte azonban

minél több emberről emberre történő terjedési lehetőséget kap a vírus, annál nagyobb ablak nyílik az emberi terjedéshez való adaptációra, vagy ami még rosszabb, az európai állatvilágra történő átugrásra.
Hogy mit tehetünk? A kutató szerint fontos a higgadtság: ne keressük magunkon a betegség tüneteit, ne rettegjünk a buszon.

Közeli kontaktusra van ugyanis szükség a terjedéshez és a mostani helyzetben, az adatok alapján továbbra is jól körülhatárolható közösségeket érint.

A virológus kiemelte: egyelőre a szuperterjesztési esemény melegrendezvényekhez volt köthető, és nem a koronavírushoz hasonló véletlenszerű nagy közösségi terjedésről van szó. A nyugati országokban emiatt most nagy hangsúlyt fektetnek a kommunikációra, az egészségügyi ellátóhelyek figyelmének felhívására, és a tudatosságra.

Íme a teljes poszt:

A majomhimlőről itt írtunk korábban:

A szomszédban a majomhimlő: Bécsben azonosítottak egy fertőzöttet

Kemenesi: nem hasonlít a majomhimlő a koronavírushoz!