Kemény buli volt: 78 részeg került a pécsi sürgősségire!

2017 utolsó estéje – 2018 első éjjele megint erősre sikeredett. A PTE Klinikai Központjának Sürgősségi Osztálya megtelt részegekkel, bódult öntudatlanokkal. Szilveszterkor már ez megszokott. Ugyanakkor a tűzoltók és a rendőrök szerencsére nem tapasztaltak hasonló felfordulást. 

hirdetés
Uránia Mozi

Az újév köszöntése mindig buliktól, partiktól – és tűzijátékoktól – hangos, szerte a világon. Ám a következmények sem maradnak el sok esetben.

A PTE Klinikai Központjának Sürgősségi Osztályán érdeklődtünk, milyen volt január elseje.

Dr. Verzár Zsófia, a Sürgősségi Orvostani Tanszék tanszékvezetője lapunknak elmondta, igencsak megnövekedett a forgalom újév hajnalán. Petárda- és tűzijáték-használatból eredő sérülésekkel nem találkoztak, a beszállított drogbetegek száma sem volt kiugró. Akik viszont egyértelműen megnövelték a forgalmat, azok az alkoholproblémákkal érkező betegek. Ők rengetegen voltak. December 31-én és január elsején, a két nap alatt összesen 78 súlyosan lerészegedett illető érkezett.

– Viszont hagyományosan, a karácsonyi időszak alatt sokan érkeznek a sürgősségire. Átlagosan naponta mintegy 150-en is megfordulnak itt. Körülbelül december 22-től újévig tart ez a megnövekedett forgalom – mondta az tanszékvezető.

Sokszor a sürgősségin végződik az este…

– Ennek több oka is van: sokan nem váltják ki időben a gyógyszert, elfogy nekik, nem íratnak újat. Ha van is gyógyszer, tucatnyi példa van rá, hogy nem veszik be, hiszen még inni szeretnének utána. Ha be is veszik, sokan rá is isznak – ez az epilepsziásoknál súlyos rohamokhoz vezethet. És persze a rengeteg evés, ivás is okozhat belső problémákat, rosszulléteket. Ráadásul az ünnepek alatt riasztóan megnő az öngyilkosságok száma az egyedül élőknél – ilyen esetekkel is gyakran találkozni – tette hozzá.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint békésen telt 2018 első éjszakája. Tűzijátékokból, petárdákból adódó balesetekhez nem kellett kivonulni a tűzoltóknak. A tavalyi év utolsó napján néhány műszaki mentést hajtottak végre csupán, illetve a délután folyamán egy szén-monoxid-mérgezéses esetnél segédkeztek. Egy családi házhoz érkeztek ki, ahonnan egy tízéves kisfiút kellett kórházba szállítani. Éjszaka szerencsére nem volt szükség a munkájukra a megyében.

…ami olyan jól indult

A rendőrség szerint is csendesen telt el az éjszaka. Nem történt rendbontás a városban, a szokásos közúti baleseti intézkedésektől eltekintve nyugalomban töltötték a zsaruk az év első éjszakáját.

Közleményükben azt írják, december 31-e reggel 7 órától január elseje reggel 7 óráig összesen 111 lakossági bejelentést kaptak. Szilveszter éjjelén leginkább garázdaság és ittas vezetés miatt kellett intézkedni. De olyan kiugró eset, amit a szilveszteri szokásos zsongás indokolhatna, nem volt.