Keményen megtolják a pécsi zenészek

Kifejezetten erős év lesz 2014 a pécsi popzenészek számára. Vagy új lemezeket jelentetnek meg, vagy sokállomásos turnéra indulnak határon belül és kívül egyaránt. Utánajártunk, ki mivel vág neki az évnek.

hirdetés

Az utóbbi hetekben nem győztük kapkodni a fejünket, hiszen a megszokottan álmos január után egymás után röppentek fel új lemezekről, új klipekről szóló hírek.

A mutánsok a franciáknál is csapnak jó pár nagy bulit
A mutánsok a franciáknál is csapnak jó pár nagy bulit

Kezdjük a legfrissebb hírrel, miszerint a Psycho Mutants kiadta letölthető nagylemezét, amely hamarosan fizikai formában is elérhető lesz a boltok polcain. De nem ez az egyetlen újdonság a mutánsoknál.

– Március 21-én indul a 8-9 állomásos hazai lemezbemutató turnénk, amelyet már a nyári fesztiválokon való fellépések követnek; többek között Svájcban és Franciaországban is részt veszünk kisebb-nagyobb rendezvényeken. Ősszel viszont reményeink szerint egy legalább 10 állomásos körutat kezdünk meg Franciaországban, ugyanis ott is megjelenik az új albumunk – mondja Jehan Paumero, a csapat tangóharmonikása.

Végigturnézza az évet a 30Y
Végigturnézza az évet a 30Y

Nem unatkoznak a 30Y-nál sem, hiszen – ahogy azt Beck Zoli lapunknak elmondta – a rajongók már nagyon várják a régi felállást a Szentimentálé és a Beck-fivérek formáció után. – Visszatérünk a torzított gitárhoz, méghozzá egy 11 állomásos, márciusban induló turnéval; természetesen Pécset is érintjük még a kezdő hónapban – meséli a frontember.

A 30Y fenntartja a pörgést, hiszen végignyomja a nyári fesztiválszezont is, hogy ősszel ismét egy 19 állomásos megaturnéval zárja le az évet. Az elképzelések szerint év végéig folyamatosan jelennek meg az EP-k is, decemberig 2-3 újabb remekbe szabott darab.

Az egyre kedveltebb Halott Pénz is belehúz, ahogy azt Marsalkó Dávid elmondta, több klipet is forgatnak az új dalokból és egymást követik a fellépések is. Nemcsak Magyarországon, de a szomszédos országokban is terveznek koncerteket. Legutóbbi albumuk ősszel jelent meg, így új korongon idén nem dolgoznak, inkább a mostanit szeretnék megmutatni minél több élő fellépésen.

Lovasiék lemeze most készült el - közkívánatra vinylen is
Lovasiék lemeze most készült el – közkívánatra vinylen is

A Kiscsillag is új lemezt adott ki, amely hamarosan megkaparintható a rajongók kérésére még vinyl kiadásban is. Lovasi András, a banda frontembere azt mondja, egyelőre a jövőt még nem látják, de az biztos, hogy márciusban hat fellépésük lesz, s a Fishing on Orfűn is koncertet adnak. Ő személyesen pedig a Kispál és a Borzzal is dalra fakad.

A Punnany Massif sem pihen már sokáig, hiszen a téli szünet után tavasszal klipet készítenek, s a kislemez trilógiájuk második tagja is megjelenik hamarosan. Éppen elég munkájuk lesz a stúdióban és a forgatásokkal, ezért – néhány külföldi fellépést leszámítva – nem is koncerteznek tavasszal. – Viszont cserébe egy igen erős fesztiválszezont fogunk produkálni, Pécs közelében először a Fishingen lépünk fel mi is – magyarázta Soltész Péter menedzser.

Bár némileg kilóg a sorból, de érdemes kitérni az országos szinten is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Band Of Streetsre (BOSS).

A BOSS Európa legnagyobb utcazene fesztiválján vesz részt (Fotó: Bejczi András)
A BOSS Európa legnagyobb utcazene fesztiválján vesz részt (Fotó: Bejczi András)

Fűzy Máté alapító azt mondja, alig győznek eleget tenni a felkéréseknek, így majdnem minden hétvégén fújnak valahol. Dolgozni fognak egy klipen is, amellyel vagy egy önálló számot vagy egy három számos egyveleget filmesít meg. A nagy durranás pedig nyáron várható, hiszen 99 százalék, hogy fellép a banda a kontinens legnagyobb utcazene-fesztiválján, a Ferrara Buskersen. Emellett Isztambulból is kaptak meghívást, s akár egy dublini utcazene-fesztivál is összejöhet.