A pécsiek 7 százaléka keményen piál

A lakosság hét százaléka keményen piál Pécsen, éppen ezért elkerülhetetlen, hogy tízéves szünet után ismét legyen rendszeres addiktológiai rendelés a városban. Októberben már fogadják az alkoholbetegeket. 

hirdetés

Még a ’80-as évek végén indult el Pécsen az addiktológiai szakszolgálat a lelkes és elkötelezett pécsi egyetemi szakembereknek köszönhetően, ám egy másfél évtizedes leépülés végén, a 2000-es években megszűnt ez az ellátás.

Szemelyácz János pécsi addiktológus szakember szerint a korábbi időszakban nem tartották fontosnak, hogy hazánkban létezik az alkoholprobléma, és szépen lassan leépítették. Mindenképpen szükség van a szakrendelésre, hiszen az alkoholizmus súlyos problémát okoz Pécsett is. A becslések szerint a lakosság hét százaléka szenved ebben a betegségben, több mint tízezer pécsi súlyos beteg.

– Azontúl, hogy kimosták a gyomrát az illetőnek, vagy a háziorvos felírt valamilyen nyugtatót az alkoholistának, valójában nem kapott szakorvosi ellátást – mondta Szemelyácz.  A szakember által irányított INDÍT Közalapítvány éppen ezért októberben indítja el újra Pécsett az addiktológiai szakrendelést és egy négy főből – köztük szakorvossal –  álló csapat várja majd a betegeket a Berze Nagy János utcai ambulancián.

Az új ambulanciának az is a feladata lesz, hogy egy olyan jelzőrendszert építsen ki, amely segít abban, hogy az alkoholbetegek eljussanak a szakorvoshoz. Például a belgyógyászatokon, az idegsebészeteken az ital okozta szövődmények miatt megforduló pácienseket is hozzájuk irányíthatják az elképzelések szerint.

– Ne csak a máját, a lábszárfekélyét, hanem az alkoholproblémáját is kezeljék a betegnek – hangsúlyozta Szemelyácz János. – A kezelésüket, gondozásukat, vagy éppen a detoxikálást is az ambulancia végzi majd.

Egyelőre szűkös anyagi lehetőségek mellett, miután az OEP egyelőre nagyon sok pluszforrást nem biztosít erre a célra, holott rengeteg súlyos és költséges kórházi kezelést igénylő betegség lenne megelőzhető, ha a magát az alkoholbetegséget gyógyítanák – emelte ki a szakember, aki szerint néhány éve ugyan már működik a Bázis Addiktológiai  Szolgálat Pécsen, ám ez alapvetően szociális feladatot lát el, nagyjából félszáz embernek tud segíteni  – tehát van még teendő.