Keményen reagált az ÖPE Péterffy első száz napjára

Három témakörrel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) hétfő délután, a Városházán. Kővári János elnök és Berényi Zoltán önkormányzati képviselő a buszvezetők esetleges sztrájkjáról, a Pécs Pride-ról beszéltek, illetve Kővári János reagált Péterffy Attila polgármester közleményére, amit hivatalában töltött első száz napjáról fogalmazott meg.

A pécs-keletieket sújtaná leginkább egy buszossztrájk

Sztrájkba kezdhetnek a Tüke Busz sofőrjei, ha a városnak nem sikerül megállapodni a dolgozók béreiről a céggel. Január 31-e péntek a határidő, ezután a sofőrök jelentős hányada dönthet úgy, hogy sztrájkba kezd. Az esetleges munkaszünet a város peremén élőket érintheti a leginkább, ezért Berényi Zoltán, Pécs keleti városrészeinek (Vasas, Somogy, Hird, István-akna) önkormányzati képviselője illetékes a témában.

Berényi elmondta, az ott lakók sokan keresték meg, miként lesz biztosítva az utazásuk, ha nem sikerül megállapodni a városvezetésnek a sofőrökkel – közel hétezer fő él a keleti városrészekben.

Hirden jelenleg óvodafelújítás zajlik, az ottani ovisok ideiglenesen Somogyra járnak át rendszeresített különjárattal, mivel a két településrész között nincs menetrend szerinti buszközlekedés.

Kővári János és Berényi Zoltán

A polgármester első száz napja

Kővári János Péterffy Attila polgármester a napokban közölt írására reagált, amiben a városvezető első 100 napját értékelte a város élén.

– Péterffy Attila, állítása szerint új befektetőkkel tárgyalt. Erről szó sincs, pusztán a már itt lévő cégek vezetőivel ült le egy asztalhoz. Az általa emlegetett fejlesztések mindössze olyan projektek befejezését jelentik, amiket még az előző városvezetés kezdett el. Valótlant állított a költségvetés állapotáról is: először 23 milliárd forintos mínusszal riogatták a pécsieket, mára kiderült, hogy csak 8,5 milliárdról van szó, ráadásul ez is pusztán visszatérítendő támogatást jelent az állam felé, nem pedig hiányt.

Kővári szerint akkor is becsapta a pécsieket a polgármester, mikor egy egyesület neve alatt indult a választásokon, majd már az első közgyűléskor pártokra szakadt a megválasztott képviselő-testület. Cégvezetők közül sokat még a cégek átvizsgálása előtt kirúgtak, bosszúhadjárat indult az ellenzékkel szemben. Annak ellenére, hogy a pécsi választók 42 százaléka a jelenlegi ellenzéket támogatta ősszel, képviselőik a bizottságokban aránytalanul keveset, egy helyet kaptak az ötből.

– Az is furcsa, hogy annak ellenére, hogy üres kasszáról beszélnek, első intézkedéseik egyike volt, hogy a képviselői tiszteletdíjakat felemelték – így Kővári.

Hogyan viszonyul a Pécs Pride-hoz a városvezetés?

Harmadik témaként Kővári a városban szerveződő Pécs Pride-ról tett említést.

– A közgyűlésen fel fogom tenni a kérdést, Péterffy Attila és a városvezetés hogyan viszonyul ehhez a rendezvényhez, amit még maguk a jóérzésű meleg embertársaink sem néznek jó szemmel és provokációnak tartanak. Adtak, adnak-e engedélyt a közterület-használatra? A Pécs Pride februári felvezető rendezvényének pedig az Expo Center ad otthont, ami szintén egy önkormányzati társaság épülete.

Kővári szerint fontos tudni, a városvezetés mit gondol erről a kérdésről. Elmondta, a DK-s Niedermüller Péter országos vonatkozású botrányáról (a képviselő egy televíziós műsorban a fehér, keresztény, heteroszexuális embereket „rémisztő képződményeknek” nevezte) is megkérdezi a szintén DK-s Bognár Szilvia alpolgármestert, Kunszt Márta civil tanácsnokot – ők elhatárolódnak, avagy azonosulnak-e párttársuk nyilatkozatával.

Niedermüller Péter megnyilatkozása: