Kenik-vágják a kínait a pécsi kisiskolások

Harmadik éve oktatják már a kínai nyelv rejtelmeire a Bánki Donát Utcai Általános Iskola diákjait. Ebből az alkalomból tartottak nyílt órát a harmadik osztályosok, ahol az iskola igazgatónője és a kínai nyelvoktatás koordinátora mesélt a tapasztalatokról, a program fejlődéséről és haladásáról a megjelent érdeklődőknek.

hirdetés

A „Hogy hívnak?” kérdéstől az élelmiszerneveken, családtagokon keresztül egészen komplex párbeszédekig mutattak be gyakorlatokat a harmadikosok kínai nyelvórájukon a nagyközönség előtt. Bámulatosan követték a váltakozva angol és kínai nyelven elhangzó instrukciókat, amelyek a fiatal kínai tanárnő, Chen Chan  szájából hangzottak el.

Csalódi Éva, az iskola igazgatója elmondta, négy éve felmérést végeztek az óvodákban a szülők között, hogy lenne-e igény a kínai nyelv oktatására az iskolában. Az egyértelmű pozitív válasz megerősítette az intézmény kezdeményezését, így felvették a kapcsolatot az ELTE Konfuciusz Intézetével és 2014 tavaszán létrejött az együttműködés az intézet, az iskola és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ helyi tankerülete között.

kínai oktatás a bánkiban, hl06
Zenés-táncos feladatok színesítik az órát

Ősszel már indult is a nyelvoktatás az elsősöknek heti egy órában. Megkezdődött a tanterv, a tanmenet összeállítása, a kínai tanterem kialakítása, megérkezett az első oktató az intézet fővárosi központjából.

Minden tanévben más oktató érkezik a központból, idén Chen Chan oktatja az első három évfolyamos gyerekeket – mondta az igazgatónő.

A kínai oktatók nem beszélnek magyarul, így az órákon a kínai mellett az angol nyelvet használják.

Ezért a kisdiákok a kínai mellett az első és második évfolyamban az angolt hasonló intenzitással, heti egy órában tanulnak. Harmadik osztályban ez az óraszám másfél-másfélre emelkedik.

kínai oktatás a bánkiban, hl04
Egymás között is zajlik a kínai kérdezz-felelek

Mázikné Héjas Eszter angoltanárnő a kapcsolattartó a Konfuciusz Intézettel. Folyamatos kapcsolatban van a kínai nyelvtanárral, heti kétszer konzultálnak, egyeztetik az óraterveket, tanmenetet, részt is vesznek egymás óráin.

– Tanév végén összegezzük az elmúlt hónapok munkáját, majd ezekkel az összegzésekkel várjuk a következő oktatót. Megismertetjük a környezettel, átadunk neki minden dokumentumot, szemléltetőeszközt, megbeszéljük a terveket, tananyagot és indulhat is az új év. Most, mivel az első csoport a harmadik év végére ért, tavasszal felmérik, ki az, aki elég ügyes ahhoz, hogy a továbbiakban, felső tagozatban emelt óraszámban tanulja a nyelvet.

kínai oktatás a bánkiban, hl02
Bognár László főigazgató, Decsi István alpolgármester és Csalódi Éva igazgató

Mázikné elmondta, tanórán kívüli foglalkozások is zajlanak – ezek leginkább a kínai kultúra közvetítéséről szólnak. Az angolul beszélő kínai tanárnőt pedig szívesen vonják be a felsőbb évfolyamosok angolóráiba, hogy nekik is beszéljen országáról, az ottani hagyományokról.

kínai oktatás a bánkiban, hl03
A harmadikosok még a latin betűs írásmódot használják a jelentés és a szóalak párosításakor

Pécsen az egyetemen kívül két oktatási intézményben folyik kínai nyelvoktatás: a Leőwey Klára Gimnáziumban és a Bánki Donát Utcai Általános Iskolában, utóbbiban harmadik éve.